Ivan Turudić ostaje predsjednikom izbornog povjerenstva

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić ostaje predsjednikom Izbornog povjerenstva I. izborne jedinice sa sjedištem u Zagrebu, odlučilo je u utorak Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je imenovalo stalne sastave izbornih povjerenstava deset izbornih jedinica u Hrvatskoj i XII. “manjinske” jedinice. Za Turudićevo imenovanje glasovalo je šest od devet članova DIP-a, protiv su bili potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić te članovi Janja Drobnjak i Slaven Hojski.

U povjerenstvo su također imenovani Ivica Veselić i Siniša Pleše (članovi), Dražen Jakovina (zamjenik predsjednika), te Gordana Filipović i Jasna Smiljanić (zamjenice članova). Provedba ranijih izbora je kriterij predloženih imenovanja, istaknuo je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, napominjući da određenih promjena u sastavima povjerenstava ipak ima, jer bilo je smrtnih slučajeva, odlazaka u mirovinu…

Fabijančić Križanić nema primjedbi na sastav povjerenstva I. Izborne jednice, osim na to da Turudić bude predsjednik. Njegovi istupi u javnosti izazivaju kontroverze i smatram da time može biti poljuljano povjerenje u rad tog povjerenstva, kaže potpredsjednica DIP-a. Ona ne spori da su dosadašnji izbori, pa i u I. jedinici, provedeni na zakonit način, ali drži da bi sastav povjerenstava trebao biti takav da ne izaziva nikakve kontroverze, sve na tragu jačanja povjerenja birača u celokupni izborni proces. I Slaven Hojski ima rezerve spram Turudićeva imenovanja, drži da bi jedan od kriterija za čelnu osobu povjerenstva trebala biti i “medijska neutralnost”, odnosno “imunost” na sve medijske izazove kojih će, uvjeren je, biti dosta u izborima.

Potpredsjednica DIP-a Renata Šantek drži da se mora imati u vidu složenost izbora i novine koje idu s nadolazećim izborima – perferencijsko glasovanje, izmijenjeni Zakon o registru birača, zahtjevniji rad biračkih odbora. Stoga, kod odlučivanja o sastavima moramo uzeti u obzir iskustvo i dosadašnji rad povjerenstva koji je bio zakonit i bez konkretnih primjedbi, bilo na rad predsjednika ili nekog drugog, poručuje Šantek.

Turudićevu imenovanju od ranije se protivila nevladina udruga GONG koja drži da bi to bilo nedopustivo “s obzirom na javnu percepciju u kontekstu njegovog nedavnog susreta s Josipom Rimac”, saborskom zastupnicom i šeficom HDZ-ove kampanje koju Državno odvjetništvo istražuje zbog sumnji u neosnovano stjecanje imovinske koristi, zbog čega joj je Hrvatski sabor ukinuo zastupnički imunitet.

You may also like

0 comments