Ivan Šuker: Radi li HERA ikakav posao u ovoj državi

Rade li neovisne regulatorne agencije posao za koji su osnovane, pitao je u poslijepodnevnoj saborskoj raspravi zastupnik HDZ-a Ivan Šuker i istaknuo da se Hrvatska energetska regulatorne agencije (HERA) nije protivila donošenju Zakona o tržištu toplinske energije, prema kojem su građani morali kupiti i ugraditi razdjelnike iako to nije bilo obavezno po direktivi EU.

Šuker je to rekao tijekom kraće rasprave o Vladinom prijedlogu odluke o razriješenju člana Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Zdeslava Matića, koji je imenovan pomoćnikom ministra za energetiku u Ministarstvu gosodarstva. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić podsjetio je da je Vlada na sjednici 17. veljače utvrdila prijedlog odluke o razrješenju člana Upravnog vijeća HERA-e Zdeslava Matića na osobni zahtjev.  “Prošla Vlada je donijela zakon, HERA se tome nije protivila, a u konačnici donošenje tog zakona palo je na ‘grbaču’ građana”, poručio je Šuker. Upozorio je i da cijenu pogrešno donesenog zakona, možda s najboljom namjerom, na kraju većim računima za grijanje plaćaju hrvatski građani.

Šuker je naveo i da HERA prije tri godine nije reagirala na HEP-ovo neopravdano podizanje cijene električne energije građanima za 25 posto s objašnjenjem da će HEP biti investitor i generator investicijskog zamaha u zemlji. “U međuvremenu smo imali dvije sjajne hidro godine zbog čega je Hrvatska struju koju treba proizvela na najeftiniji način. No, građani struju plaćaju 25 posto više, što na godišnjoj razini iznosi oko dvije milijarde kuna”, kazao je. Šuker drži da je HERA morala makar priopćenjem objasniti zašto je odobrila povećanje cijene električne energije jer je za to i osnovana.

Šuker se upitao što će na kraju biti s razdjelnicima u koje su građani utrošili oko sto milijuna kuna, je li istina da su oni koji su bivšem ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku dali konačno mišljenje o razdjelnicima putovali po svijetu na račun nekog drugoga te hoće li se, navodno, ugraditi dodaci na cijenu kilovata iz kojih bi se financirali obnovljivi izvori energije iako građani već tri godine plaćaju veću cijenu električne energije za 25 posto.

I Nansi Tireli (Laburisti) istaknula je kako nije točno da je Hrvatsku svojom direktivom EU obvezala za uvođenje razdjelnika jer je o tome mogla odlučiti svaka država. “Mi smo se u tome pokazali većim papom od pape”, upozorila je.
Sabor je završio današnji rad.

You may also like

0 comments