Ivan Sinčić u Novom danu: Živi zid je jedina politička snaga koja može spasiti Hrvatsku od međunarodnih okupatora

Zagreb – Gost Novog dana bio je bivši predsjednički kandidat Ivan Sinčić. “Malo me to iznenadilo. Nije se nikada dogodilo da smo imali prijevremene izbore. Mislim da je sve moguće, ali vjerujem da će biti krajem godine. Ne bi bilo dobro za vladajuću većinu da se raspuste prije ljeta. Zašto bi se išlo na prijevremene izbore kada se još osjećaju efekti požarnih mjera koje je donijela Vlada. Ti efekti će se izgubiti kako vrijeme prolazi”.

“Prema našim procjenama mi smo na oko desetak posto podrške birača u svim izbornim jedinicima i u laganom smo rastu. Spremni smo za sve opcije”.

Sinčić je rekao da Živi zid misli izaći i na lokalne izbore, ali u onim gradovima u kojima su najspremniji poput Raba, Paga, Dubrovnika. “Mi ne možemo odmah svuda osnovati organizacije pa prvo postavljamo koordinatore. Ako se oni iskažu onda se mogu kandidirati. Tako ćemo spriječiti sabotaže. Proputovali smo velik dio Hrvatske. Imamo posebne koordinatore u svim izbornim jedinicama. Radi se punom parom, imamo oko osam tisuća članova”.

Sinčić je komentirao i mogućnost koaliranja na izborima. “Do izbora je svašta moguće. Mi možemo surađivati s novim opcijama koje su neokaljane. Otvoreni smo za suradnju. Zasad smo samo u nekim razgovorima s nizom nezavisnih lista i malim strankama”. Živi zid ne vidi bivšeg predsjednika Ivu Josipovića kao moguću konkurenciju na parlamentarnim izborima. “Ne. Sjetimo se samo Milana Bandića. On na parlamentarnim izborima nije uspio prijeći prag. Potpuno je druga tehnologija izbora i struktura glasova. Smatram da je Ivo Josipović pokazao u tih pet godina koliko može i da je potrošen u političkom smislu, da nema što ponuditi i narod će to prepoznati”. “Očekivao sam da se Ivo Josipović vrati u SDP. Ovaj manevar je neobičan i vidjet ćemo u kojem će smjeru otići. Ne smatram ga konkurencijom”.

Sinčić se osvrnuo i na prve korakte nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Bilo je puno priče oko preseljenja u Visoku. No predsjednik nema gdje otići. Ili će biti ta Visoka ili Pantovčak. Na kraju će vjerojatno biti Pantovčak. Na neki način to je iznevjereno obećanje. Bilo je nerealno očekivati da će predsjednik tamo otići. Ured predsjednika na Pantovčaku je stvarno prikladan. Ti troškovi nisu toliko visoki, ali bi se s tim novcem moglo puno više napraviti”. “Očekivano je da predsjednik poziva na dijalog. To je dužnost svakog predsjednika. Ako bude nekih poziva mislim da se neću odazvati. Evenutalno ako se bude tražilo moje mišljenje ja ću svakako preporučiti savjete iako ne očekujem da će biti prihvaćeni”. Smatra i da je uklanjanje biste Josipa Broza Tita posve nebitno pitanje i da u državi imamo puno veće probleme od toga.

Sinčić je komentirao i izjavu Tomislava Karamarka o novom Domovinskom ratu. “Mislim da je to neprimjereno. Domovinski rat je završio. Mi smo u drugoj vrsti rata koji Karamarka ne zanima, a to je ekonomska okupacija”.

Osvrnuo se i na prosvjed branitelja, ali i protuprosvjed koji je održan u Zagrebu. “Mislim da tu nema strana. Ne trebaju nam nove podjele. Htio bih da se prosvjednici udruže i da zajedno rade na deložaciji i da usmjerimo tu energiju na pitanja koja su važna za druge građane. U svojem aktivizmu smo se puno puta susreli s policijom. Bilo je svakakvih postupanja. U ovom slučaju tek treba vidjeti u narednim danima kako je policija postupila”.

Sinčić je za kraj komentirao mogućnost suradnje nove predsjednice i Milanovićeve vlade. “Mislim da predsjednica u odnosu na ovu Vladu ne može donijeti nikakve promjene. Oni su svi dio istog sustava. U našem programu nisu samo deložacije nego se bavimo širokim spektrom tema. Bavimo se i zaštitom okoliša i protiv smo koncepta bušenja nafte na Jadranu. Mi smo prije svega za to da se pita narod. Nije na Vladi da u potpunosti promjeni koncept života na Jadranu. Jedino narod o tome može odlučivati. Ni Živi zid neće ići protiv naroda. To je podmukao projekt. Ako Vlada nastavi inzistirati na tome bez konzultacija s narodom spremni smo to bojkotirati brodicama”, zaključio je Sinčić.

You may also like