Ivan Rimac: Afera pozajmnica pokazuje kako je HDZ poslovao

Gost Dnevnika u 18 bio je politički analitičar Ivan Rimac.Andrej Plenković je danas zatražio političku odgovornost onih koji su uzeli pozajmicu od PPD-a.

Odnosi li se to na Milijana Brkića? To jest izvjesni latentni sukob koji će sigurno buknuti u jednom trenutku, jer očito je da ima cijeli niz nepoznatih odluka i događaja koji će Plenkovića, ako postane predsjednik HDZ-a, zadesiti s novim neugodnim situacijama.

Koliko zapravo Plenković realno može kontrolirati stranku budući da su sva ostala tijela izabrana za vrijeme Karamarka? U ovom trenutku HDZ, a pogotovo Predsjedništvo i središnja tijela, odlučili su da je Plenković najbolji mogući kandidat i treba ga dovesti da bi se dobili izbori. Oni nisu u potpunosti za prepuštanje vlasti Plenkoviću, ali su shvatili da trebaju novo lice za ovu kampanju. Sve ovo ukazuje da Predsjedništvo ne odstupa od pozicija koje je imalo i nastoji kontrolirati poziciju predsjednika, da nema potpunu kontrolu stranke. Ako on dobije izbore, otvara put za ostanak na poziciji. Ako ostane rejting kakav je, onda bi predsjedništvo najvjerojatnije izglasalo smjenu Plenkovića i tražili bi novog predsjednika.

Koliko će ova afera s pozajmicom dodatno naštetiti HDZ-u u predizbornoj kampanji? Ovo je još jedno prisjećanje na način kako je HDZ funkcionirao pod vlašću Tomislava Karamarka. Rejting je već pao, jer je prva afera drastično srušila HDZ. Nove afere potenciraju nepovjerenje koje je izgrađeno.

Što Plenković može učiniti da podigne rejting? On ima relativno dobar nastup i dobar prijem u javnosti, međutim, ako ostane u ovakvom okruženju i ako kroz medije budu izlazile ovakve afere, teško da će on moći preokrenuti javno mnijenje u korist HDZ-a.

Je li 2 mjeseca dovoljno da sustigne SDP? Kad pratimo druge zemlje, 10 posto razlike kažemo da je nenadoknadiva razlika, ali kod nas je sve moguće, jer to nisu stabilni glasovi, jer nemamo stabilna uporišta sviđanja prema strankama.

Hoće li HDZ s Plenkovićem ostati u koaliciji sa strankama poput HSP AS i Hrasta? Sudeći prema njegovim općim izjavama, to se ne bi trebalo dogoditi, međutim, nije sigurno koliko će Andrej Plenković određivati koalicijske strukture. Predsjedništvo stranke već je i mimo njegove kandidature određivalo koalicijske partnere, pa je moguće da će ga dočekati koalicija s kojom treba ići na izbore.

Kome će se na kraju pridružiti HSS? Mislim da je HSS loše prošao u koaliciji sa HDZ-om. Ne samo da je ova Vlada bila neuspješna, nego je i HSS imao vrlo lošu poziciju, neke su stranke bolje prošle. U ovom pregovaranju sad HSS sigurno očekuje bolju ponudu od bilo koje strane, a čini se da SDP ovdje, s rejtingom koji ima, nešto bolje kotira. Marijana Petir ima svoju funkciju u Europskom parlamentu i nije bilo očekivano da se uključi u kampanju na nacionalnim izborima, zaključio je Rimac za N1.

You may also like