Home Hrvatska Ivan Hrstić: Predsjednica je prepoznala trenutak

Ivan Hrstić: Predsjednica je prepoznala trenutak

by admin

Jučerašnji nastup premijer Milanovića na konferenciji za medije povodom vijesti da su teroristi potvrdili brutalno ubojstvo Hrvata u Egiptu bio je prilično razočaravajući. Ako o ničem drugom, u Hrvatskoj vlada konsenzus da je premijer vješt u javnim nastupima, no jučer smo vidjeli – i čuli – čovjeka koji u svojoj poruci hrvatskoj javnosti nije imao baš nijednu zaokruženu rečenicu ili misao.

Treba donekle imati i razumijevanja, s obzirom na neugodnu narav vijesti s kojom se obitelj Tomislava Salopeka, kao i čitava nacija i civilizirani svijet, moraju nositi, no, ostavio je dojam nepripremljenosti i diplomatske nedoraslosti, iako, posve netipično za njega, i vidljivu dozu osobnog ganuća. No, na koncu je ipak ključno to da je u pokušaju da izbjegne izgovoriti neugodnu vijest, uspio zametnuti i samu bit poruke. U tom trenutku smo možda pomislili da tako zahtjevnu zadaću nije ni moguće izvesti na prikladan način, no, svatko s imalo objektivnosti nakon što je čuo izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović morao je promijeniti mišljenje.

 “Netko je to morao izgovoriti”, rekao je Milanović na konferenciji za medije, no na koncu to nije bio on, već predsjednica. Saznali smo tako da je itekako moguće izraziti suosjećanje s obitelji Tomislava Salopeka, a da se istovremeno kaže da će se ustrajati dokle god postoji i najmanja nada.  Vidjeli smo još jednom da jsu diplomatski izričaj predsjednice i poznavanje odgovarajućih formi ipak na daleko višoj razini od premijerovih, te da na funkcije koje je ona obavljala prije ove nisu bile slučajnost. Nažalost, to nisu prepoznali u hrvatskim medijima, pa je ta poruka, koja je sinoć trebala biti u prvom planu, jučer na nacionalnoj televiziji gurnuta na marginu.

Grabar Kitarović je prepoznala trenutak u kojem treba reći da taj čin nema nikakve veze sa islamom, pa tako ni sa hrvatskim muslimanima, koji ne pripadaju tom svijetu. A ponovila je i ono što stalno govori ovih dana, a što konačno počinje polako ulaziti u glave urednika u hrvatskim medijima, da se fotografije i video zapisi koje objavljuju teroristi nipošto ne smiju koristiti kao novinarski materijal. Tome nije mjesto na naslovnicama, a nemojte gledati ni dijeliti ni na društvenim mrežama!

*U izjavi za Energypress komentirao je Ivan Hrstić, kolumnist Večernjeg lista

Related Posts