Ivan Brodić o Agrokoru, INA-i, neretvanskom socijalizmu i stranim investicijama

Gost N1 Studija uživo bio je Ivan Brodić, urednik portala Energypress. Brodić je komentirao situaciju u Agrokoru, stanje duga, kakva će biti budućnost koncerna i pojedinih kompanija te upletenost politike u poslovanje Agrokora. Osvrnuo se na povezanost g. Zdravka Marića, ministra financija s poslovanjem Agrokora.

Naglasio je nekoliko činjenica:

  • Hrvatska politika vodi se temeljem hajke i potjere, vrlo rijetko vezano uz fundamente, činjenice i istine – u tome prednjače neretvanski socijalisti
  • Andrej Plenković ispravno je zaštitio trodiobu vlasti rekavši kako će o uporabi represivnog aparata odlučivati sudbena vlast, a ne izborni stožeri pojedinih stranaka
  • Hrvatska, ali i druge zemlje, boluju od mitova kompanija koje su prevelike da bi propale, dokaz kako je to pogrešno je rast maloprodaje usprkos krizi u Agrokoru
  • Država se trebala umiješati tek podrškom pripremi za inicijalnu javnu ponudu (jer je činjenica kako burze moraju imati čiste papire kako bi prihvatile IPO), nikako u upravljanje kompanijom usprkos činjenici što je Agrokor nastajao u snažnom braku s politikom. Čini se kako je ispravnije sanirati kompaniju suradnjom vjerovnika i zaduženih, a ne prisilom.
  • Posve je sigurno kako će biti akvizicija u Agrokoru, zdrave kompanije poput Jamnice sigurno će otići. Za potonju već 20 godina postoji interes Coca Cole.
  • Postavljaju se dva pitanja, kako su to spašeni mali dobavljači ako Lex Agrokorom nemaju osiguranje naplate, i drugo zašto smo donosili Lex Agrokor ako od istih vjerovnika kao i ranije tražimo kredite?
  • Zanimljivo je kako oni koji su trpali INA-u u isti koš s Agrokorom sada šute jer sada je vidljivo kako je INA iznimno zdrava kompanija.
  • Slabo je vjerojatno kako ćemo nakon razdoblja neretvanskog socijalizma doživjeti nekog ozbiljnog stranog investitora osim banaka uz velike kamate.
  • Zdravko Marić je najbolji ministar kojega imamo nakon dosta godina, jedan od najnormalnijih ljudi u politici koji posve sigurno ne može sam biti kriv za anomalije u Agrokoru. Zamjerke su provođenje porezne reforme bez reforme javne uprave, ali i porez na nekretnine

Pogledajte cijelo gostovanje

http://https://www.youtube.com/watch?v=2aCnAjf3lp8

You may also like