Italija želi postati hub za alžirski plin

Izjava nove premijerke

Talijanska premijerka Giorgia Meloni potpisala je u Alžiru sporazum o jačanju suradnje dviju zemalja na području energetike, kojim Italija u roku od dvije godine želi postati potpuno neovisna o ruskom plinu.
“Zbog velike energetske krize koju posebno proživljava Europa, Alžir bi mogao postati lider u proizvodnji, svakako u Africi, ali vjerojatno i u svijetu”, rekla je Meloni na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s alžirskim predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom u glavnom gradu, Alžir.

Talijanski energetski div Eni je tijekom posjeta potpisao dva ugovora sa svojim alžirskim partnerom Sonatrachom. Prema Meloni, jedan od njih usmjeren je na smanjenje emisije stakleničkih plinova i održivi razvoj, dok je drugi na povećanje izvoza alžirskog plina u Italiju i Europsku uniju, razvoj novog plinovoda za vodik i mogućnosti ukapljenog plina.

“Ukratko, to je mehanizam energetskog miksa koji smo identificirali kao moguće rješenje za aktualnu krizu”, pojasnio je premijer. Prema njezinoj ocjeni, Italija bi tako mogla postati “neka vrsta energetskog distribucijskog čvorišta” i osloboditi se ovisnosti o ruskom plinu.

Italija bi se trebala riješiti ovisnosti o ruskom plinu do zime 2024.-25., rekao je izvršni direktor Enija Claudio Descalzi tijekom posjeta toj sjevernoafričkoj državi, dodavši da je i sam optimist u vezi s tim.

Meloni je u Alžiru također govorila o važnosti koordiniranog pristupa EU-a u pomaganju tvrtkama da ostanu konkurentne nakon šoka koji su doživjele zbog rasta cijena energije. Kako je rekla, Italija će to pitanje pokrenuti i na sljedećem summitu Europskog vijeća.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Italija je uvozila 95 posto potrebnog plina, od čega je oko 40 posto dolazilo iz Rusije. Ugovor s Alžirom o opskrbi Italije plinom već je u srpnju prošle godine sklopio Melonijev prethodnik Mario Draghi.

You may also like