Italija zatražila promjenu europskih proračunskih propisa

Italija je zatražila promjenu proračunskih propisa u eurozoni, s obzirom na slabi gospodarski rast i inflaciju koji pritišću i Italiju, uz dodatni uteg ogromnog javnog duga.

Talijanski premijer Matteo Renzi spori se s Europskom komisijom oko ovogodišnjeg proračuna, zahtijevajući fleksibilnost kako bi mogao smanjivati poreze i više trošiti. U dokumentu objavljenom na internetskoj stranici talijanske vlade Rim je službeno zatražio promjenu europskih proračunskih propisa.”Čak ni izvanredne mjere Europske središnje banke (ECB) nisu dovoljne, s obzirom na dulje razdoblje umjerenih stopa rasta i iznimno niske inflacije”, stoji u dokumentu pod naslovom “Zajednička europska strategija za rast, radna mjesta i stabilnost”, koji je sastavilo talijansko ministarstvo gospodarstva.

“Pokazuje se da okvir osmišljen za uobičajene uvjete rasta i inflacije ne može efikasno rješavati utjecaj vrlo niskog nominalnog rasta na potencijalni rast i na dužničku dinamiku”, dodaje se.”Cjenovni trendovi trebali bi se efikasnije ugraditi u proračunske propise”, sugeriraju autori dokumenta koji na devet stranica razmatra raznovrsne probleme, od stanja u bankama do tržišta rada i doseljavanja.

Talijanski je BDP u trećem i četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porastao slabije nego što se očekivalo, pa su i izgledi za ovu godinu osjetno slabiji od 1,6 posto koliko prognoziraju u vladi.

Obnova snažnijeg rasta i zapošljavanja najefikasniji je put do održive razine duga, ističu autori dokumenta, kritizirajući “nedostatke” europskog regulatornog okvira koje bi po njima trebalo otkloniti.

Talijanski javni dug iznosi oko 133 posto BDP-a i najviši je u eurozoni, nakon onoga Grčke. Talijanski premijer upozorava da bi se strogi europski propisi o smanjenju duga mogli pokazati kontraproduktivnima. U dokumentu se također zahtijeva uspostava zajedničkog programa osiguranja od nezaposlenosti na razini eurozone i podupire se zamisao o uspostavi instituta ministra financija za cijelu zonu primjene zajedničke europske valute.

Takva bi politička figura “trebala kreirati zajedničku proračunsku politiku i voditi računa o tome da se na agregatnoj razini teži koherentnoj i interno uravnoteženoj fiskalnoj poziciji”, dodaje se.

You may also like