Italija zabrinuta zbog fiksiranja tečaja franka

Zagreb – Predsjednik talijanskog Senata Pietrom Grasso u ponedjeljak je u Zagrebu pozvao Hrvatsku da ponovno razmotri odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita.

“Teret koji talijanske banke moraju preuzeti na sebe nije zanemariv. Razumijem situaciju hrvatskih dužnika, ali pozivamo da se situacija sagleda i iz perspektive banaka”, rekao je Grasso na sastanku s predsjednikom Sabora Josipom Lekom.   Podsjetivši da su dvije vodeće banke u Hrvatskoj u talijanskom vlasništvu, predsjednik Sabora izrazio je nadu da će se one jače usmjeriti na poboljšanje gospodarske bilance između Hrvatske i Italije.

Leko je rekao da je problem kredita u švicarskim francima slojevito pitanje koje u sebi ima socijalnu, ekonomsku, financijsku, političku i sigurnosnu dimenziju, navodi se u saborskom priopćenju. “Nitko u tome nije nevin. Neki su svjesno, a neki nesvjesno ušli u taj odnos, no sigurno je da su korisnici kredita u francima u poziciji da danas vraćaju ono što nisu dobili. To je neprihvatljivo još od vremena rimskog prava”, ocijenio je Leko. Izrazio je nadu da će hrvatska vlada u suradnji s bankama i udrugom Franak pronaći trajno i kompromisno rješenje tog problema.

Leko i Grasso su zaključili kako Hrvatska i Italija imaju dobrosusjedske, prijateljske i partnerske odnose te su izrazili nadu da će pronaći rješenja za pojedina otvorena pitanja.  Oba predsjednika parlamenata su se suglasila kako je pri istraživanjima plina i nafte u Jadranskom moru važno voditi računa o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Grasso je izrazio i zadovoljstvo položajem talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.  Grasso je u Zagrebu predstavljao Italiju na svečanosti inauguracije izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Ocijenio je kako je Hrvatska izborom žene za predsjednicu pokazala demokratsku zrelost. Podsjetio je da je i Italija nedavno izabrala novog predsjednika države Sergia Mattarellu te je izrazio nadu da će suradnja talijanskog predsjednika i hrvatske predsjednice biti uspješna.

You may also like