Italija ponovno u svjetskom vrhu po proizvodnji vina

Italija je u 2015. godini istisnula Francusku s mjesta najvećeg svjetskog proizvođača vina i time vratila primat u tom sektoru proizvodnje, pokazali su u srijedu najnoviji podaci Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV). Globalna proizvodnja vina porasla je za blagih dva posto u usporedbi s prošlom godinom, na ukupno 275,7 milijuna hektolitara, pokazuje izvješće te međunarodne organizacije, u kojoj još čekaju da Kina i Rusija potvrde svoje podatke o proizvodnji.

Italija je prema raspoloživim podacima ponovo zauzela poziciju najvećeg svjetskog proizvođača, s ukupno proizvedenih 48,9 milijuna hektolitara vina, što je povećanje od 10 posto u usporedbi s godinom ranije. U stopu ju slijedi Francuska, prošlogodišnji broj jedan, s proizvedenih 47,4 milijuna hektolitara. Daleko iza nje je trećeplasirana Španjolska, s proizvedenih 36,6 milijuna hektolitara vina.

Nakon europskih proizvođača na toj ljestvici slijede Sjedinjene Američke Države, koje su drugu godinu zaredom povećale proizvodnju, na 22,1 milijun hektolitara vina, što je za 0,5 posto više u usporedbi s godinom ranije.

Slijedi Argentina, od latinsko-američkih proizvođača, s manjom proizvodnjom u odnosu na godinu ranije, od 13,4 milijuna hektolitara. U stopu ju prati Čile s rekordnom proizvodnjom od 12,87 milijuna hektolitara, ili 23 posto većom nego u godini ranije.

Iza Čilea nalazi se Australija, s 12 milijuna hektolitara, Južnoafrička Republika, s 11,3 milijuna hektolitara, te Novi Zeland, s 2,4 milijuna hektolitara. Globalno je tržište po ocjeni toga međunarodnog udruženja uravnoteženo i raspolaže količinama dostatnim za pokrivanje globalne osobne potrošnje vina i za potrebe proizvodnje octa, vinjaka i vermuta.

You may also like

0 comments