Home Energetika Italija može bez ruskog plina, nema problem s potencijalnim sankcijama na ruski LNG

Italija može bez ruskog plina, nema problem s potencijalnim sankcijama na ruski LNG

by Energypress.net

Ministar energetike

Italija se oslobodila ruskih prirodnih plinova i ne bi imala problema s predloženim paketom EU sankcija na ukapljeni prirodni plin (LNG) o kojima razmišlja Europska komisija, rekao je talijanski ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin.

Italija je bila jedna od zemalja najviše ovisnih o ruskom plinu u vrijeme potpunog ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine. No, bila je iznimno spretna u diverzifikaciji opskrbe, s plinovodom iz Alžira i povećanom sposobnošću uvoza LNG-a. Isporuke iz Rusije činile su manje od 5 posto ukupnog uvoza plina u Italiju prošle godine, što je smanjenje s 43 posto u 2020. godini, prema službenim podacima.

EU je uvela 13 paketa mjera protiv Moskve od poteza ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine, ali je blok dosad izbjegavao ciljanje na ruski plinski sektor.

Klimatski razgovori G7, koji su održani nedjelju, ciljaju na postizanje proboja u identificiranju strateških sektora za smanjenje emisija i na označavanje tehnologija koje mogu osigurati održivu energiju za zemlje u razvoju kako bi se ispunili ciljevi neto-nula emisija. Ključna pitanja bit će zagađenje, gubitak biološke raznolikosti i klimatske promjene, rekao je Pichetto Fratin, s fokusom na suradnju s afričkim zemljama. Torinskim razgovorima pridružit će se delegati iz Alžira, Kenije i Afričke unije.

S Italijom na čelu razgovora, fokus na Africi nije slučajan. Vlada talijanske premijerke Giorgie Meloni pokrenula je investicijski plan za Afriku s ciljem da Italija postane energetski tranzitni čvor između Afrike i Europe. Plan također ima za cilj poticanje lokalnih ekonomija kako bi se borila protiv siromaštva, klimatskih promjena i drugih korijenskih uzroka imigracije iz Afrike u Europu.

Potrebna su značajna ulaganja za provedbu obveza o postizanju neto-nula emisija u zemljama u razvoju, što je dogovoreno na klimatskim razgovorima COP28. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u petak da je potrebno mobilizirati bilijune dolara u međunarodne financije za zemlje u razvoju.

Ovaj G7 je tražio inovativne modele kako bi ubrzao ulaganja, uključujući privatno-javna partnerstva, rekao je Pichetto Fratin. “Svakako moramo revidirati financijski sustav, pronaći mehanizme koji prevladavaju trenutni dobrovoljni sustav”, rekao je.

Iako Italija, koja trenutno drži rotirajuće predsjedništvo G7, ima vodeću poziciju na ovim klimatskim razgovorima ovog vikenda, vlada Meloni razvija dosje u Europi o odbijanju na pitanja klimatskih promjena. Od dolaska Meloni na vlast, Italija je više puta glasovala protiv ili suzdržala se od glasovanja o pitanjima okoliša u EU, poput pravila o pakiranju i postupnog ukidanja motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine.

Ekološke skupine tvrde da vlada nije zainteresirana za klimatske promjene, unatoč nizu ekstremnih vremenskih događaja u Italiji tijekom posljednjih nekoliko godina, uključujući sušu i urušavanje ledenjaka. Meloni je prošle godine krivila katastrofalne poplave u regiji Emilia Romagna na loše vrijeme.

Pichetto Fratin je porekao da Meloni vlada ne stavlja prioritet na klimatske promjene, tvrdeći da je cilj vlade generirati gotovo dvije trećine svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije do kraja desetljeća. “Nije istina da smo protiv svega”, rekao je.

Postupno ukidanje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine kratkovidno je zbog vjerojatnog napretka u čistim gorivima poput vodika ili biogoriva, što znači da električna energija nije jedina čista opcija, tvrdi on. “S čime se ne slažem je da političke snage Komisije određuju granice tehnološkog istraživanja”, rekao je.

Kao dokaz da je talijanska vlada ozbiljna u rješavanju klimatskih promjena, Pichetto Fratin je rekao da će Italija prestići druge zemlje u zatvaranju svojih termoelektrana na ugljen. “Spremni smo zatvoriti naše termoelektrane na ugljen, potpuno, vrlo brzo, najveći izvor emisija”, rekao je.

Nakon EU izbora u lipnju, koji će vjerojatno dati veći utjecaj nacionalističkim desnim strankama u Europi, nova Komisija u Bruxellesu može očekivati daljnji otpor prema Zelenom dogovoru, koji predvodi predsjednica Komisije Ursula Von der Leyen, priznao je Pichetto Fratin.

Italija ne dovodi u pitanje ciljeve dogovora, ali traži “ravnotežu i umjerenost”, rekao je, tvrdeći da “način postizanja ciljeva treba biti kompatibilan s nacionalnim zabrinutostima zemalja. Ako smo na nekim procesima, nekim smjernicama, bili protiv, to je zato što nije izvedivo ili realistično”, rekao je, a prenosi Politico.

Related Posts