Italija će ipak ublažiti deficit

Talijanska će vlada ublažiti planirani deficit nakon kritika Europske unije i financijskih tržišta, navodi se u medijskim izvješćima u srijedu.
Talijanska vlada prošlog je tjedna predstavila proračunske ciljeve kojim je zacrtala proračunski manjak od 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za iduće tri godine, trostruko veći nego je ciljala prethodna vlada.

Premda je ukupni deficit od 2,4 posto BDP-a ispod gornje propisane granice od tri posto u EU, prema tom prijedlogu vlade talijanski strukturni deficit rastao bi zajedno s onim ukupnim, što je protivno pravilima EU-a.

Prijedlog proračuna za iduću godinu uznemirio je tržišta i potaknuo val kritika i apela dužnosnika Europske komisije da razmotre predložene ciljeve. Prema pisanju listova La Repubblica i Corriere della Sera, vlada sada razmatra deficit od 2,4 posto u 2019. i njegovo smanjenje na 2 posto do 2021. Financijska tržišta pozitivno su reagirala na ta izvješća.

U petak, dan pošto je talijanska populistička vlada predstavila prijedlog proračuna koji planira deficit od 2,4 posto BDP-a u iduće tri godine a ne 1,6 posto u 2019. kao što se predviđalo, spread, razlika između talijanske i njemačke kamatne stope na državne obveznice naglo je skočila i taj se rast nastavio u ponedjeljak i u utorak. U utorak je premašio 300 bodova, što je najviša razina od ožujka 2014. da bi u srijedu pao na 284. Proračunski planovi Italije i dalje nisu jasni jer vlada još nije objavila prijelod proračuna u pisanom obliku.

You may also like

0 comments