Home Politika Istražuje se ponašanje policije prema migrantima na hrvatsko-srpskoj granici

Istražuje se ponašanje policije prema migrantima na hrvatsko-srpskoj granici

by Marijan Opacak

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u četvrtak je potvrdio da se provodi istraga temeljem prijava nevladinih udruga za nasilno ponašanje hrvatskih policajaca prema migrantima na hrvatsko-srpskoj granici te poručio da će, ako se utvrdi prekoračenje ovlasti, sankcija biti udaljavanje iz policije.

“Istraga je krenula. Budite uvjereni, ako je bilo tko iz policije na bilo koji način prekoračio svoje ovlasti, taj čovjek više neće biti policajac hrvatske policije. To vas uvjeravam i jasno govorim”, odgovorio je Orepić na pitanje novinara u Banskim dvorima u sklopu prezentacije o okončanju korištenja sredstava iz schengenskog instrumenta.

Orepić je pritom naglasio da Hrvatska ima odgovornu zadaću zaštite granice temeljem obveza iz Schengenskog zakonika. “Imamo obveze rješavanja ilegalnih ulazaka preko granice. I hrvatska policija jasno će izvršavati svoju zadaću i pri tome biti humana i prijateljska kao što je do sada bila”, dodao je.

Krajem siječnja Orepić je uputio javni poziv nevladinim udrugama da policiji donesu dokaze o navodnom maltretiranju migranata, kako bi zajednički riješili taj problem ako postoji. U medijima je odbacio teške optužbe migranata na račun hrvatske policije, u kojima su se spominjala teška ozljeđivanja, krađe i primanje mita.

(Agencije)

Related Posts