Istraživanje. Vučić je najmoćniji čovjek u Srbiji

Premijer Aleksandar Vučić najmoćniji je u Srbiji, slijede Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, a na trećem mjestu su domaći tajkuni, dok je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tek na 10. mjestu, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u srijedu u Beogradu.

Sudionici istraživanja institucije Srbije i šefa države Tomislva Nikolića vide tek na devetom i desetom mjestu liste najutjecajnih, rečeno je na predstavljanju omnibus istraživanja agencija Demostat provedenog u listopadau na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika medodom intervjua licem u lice.

Podatak koji na srbijanskoj političkoj sceni nije nov su dominacija premijera Aleksandra Vučića i Srpske napredne starnke (SNS) na čijem je čelu, ali su istraživači upozorili na zabrinjavajuću činjenicu – sve veći broj autoritarno orijentiranih građana Srbije. “Istraživanje je pokazalo da čak 80 posto ispitanika drži kako je Srbiji potrebna “čvrsta ruka, odnosno jak vođa”, rečeno je na predstavljanju rezultata u beogradskom Medija centru.

“Tri petine ispitanih autoritarno je orijentirano, a većina nije u stanju prepoznati demokraciju – ne razlikuju demokratske i antidemokratske vrijednosti”, rekao je glavni istraživač Srećko Mihailović.

Rezultati anketa pokazuju “skoro apsolutnu političku moć” premijera Vučića jer osam od 10 ispitanika drži da su moć i utjecaj koncentrirani u njegovim rukama.

Poslije Vučića slijedi depersonilazacija moći pa drugo i treće mjesto dijele MMF i Svjetska banka, dok su na trećem domaći tajkuni, a slijede institucije Europske unije čija se moć reflektira iz Bruxellesa, dok Skupština Srbije zauzima tek peto mjesto.

Građani kao šestu točku moći u Srbiji vide medije, iza njih su veleposlanstva vodećih svjetskih sila u Beogradu, potom inozemne tvrtke. Državne institucije su na devetom, a srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na 10. mjestu.

Rezultati istraživanja pokazali su da bi na predsjedničkim izborima u Srbiji 2017. kandidat stranaka vladajuće koalicije predvođenje naprednjacima “imao dvostruko više glasova” nego kandidat oporbe ili neovisni kandidat.

Rangirajući najbolje političke vođe za protekla tri desetljeća, sudionici istraživanja na prvo su mjesto stavili Josipa Broza Tita – 32 posto, za jedan postotak manje na drugom mjestu je Aleksandar Vučić, a treći je Zoran Đinđić, srbijanski premijer ubijen 2003.

Programski koordinator agencije Demostat Zoran Panović ocijenio je da Vučićevu moć “treba spojiti s autoritarnošću društva i potrebe za jakim vođom”, ali upozorava na “zastrašujući podatak” da 79 posto ispitanika vjeruje kako se teško stanje u Srbiji može riješiti samo “čvrstom rukom”.

You may also like