Istraživanje: Većina Amerikanaca u osnovi je protiv izjava Donalda Trumpa

Većina Amerikanaca odbacuje prijedlog Donalda Trumpa da se privremeno zabrani ulazak muslimanima u Sjedinjene Države, a stotine aktivista prosvjedovale su u četvrtak navečer pred Trumpovim hotelom u središtu New Yorka.

Trampova izjava izazvala je val kritika u SAD-u i inozemstvu. Sudionici prosvjeda u New Yorku rekli su da je on svojim riječima samo pojačao val islamofobije, piše Reuters.  Anketa objavljena u četvrtak za Wall Street Journal/NBC News pokazuje da Trumpov prijedlog podržava 25 posto Amerikanaca, a protivi se 57 posto, prenosi agenciija AFP.  No njegovu je prijedlogu sklono 42 posto republikanaca, a protiv je njih 36 posto.  Malo manje od dvije trećine Ameriknaca ima dobro mišljenje o muslimnima i taj je podatak stalan od 2002. godine, navodi NBC.

Polovica republikanaca ima nepovoljno mišljenje o muslimanima, pokazuje anketa.  Trump, koji je svoju izjavu da treba zabraniti ulaz muslimanima izrekao nakon smrtonosnih atentata radikaliziranog muslimanskog bračnog para koji je ubio 14 osoba u San Bernardinu, otkazao je planirano putovanje u Izrael. Neki su prosvjednici u New Yorku kazali da su Trumpove izjave samo nešto jasnije od izjava drugih političara koji zagovaraju ograničenja za sirijske izbjeglice. Drugi su ocijenili da je šteta već učinjena i da će muslimani biti zbog toga trpjeti u SAD-u.

You may also like