Istina o poslodavcima koji ne isplaćuju plaće

Nešto više od pet tisuća poslodavaca, odnosno pravnih osoba i obrtnika ne isplaćuje plaće za svojih 15.230 zaposlenih, pokazuju ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća u obračunskom razdoblju od siječnja do ožujka ove godine, piše Jutarnji list.

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuju 5.032 poslodavaca, od čega je 4.225 pravnih osoba s 13.325 radnika te 807 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, s 1.905 zaposlenih. Ti su podaci formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do ožujka 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila krajem tjedna na svojim internet stranicama. Novost je, dodaju, da je taj popis formiran temeljem podataka iz JOPPD obrazaca (za izvještavanje o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) za 2015. godinu, dok su prethodnim popisima bila iskazana obračunska razdoblja koja se odnose isključivo na 2014. godinu, pa je stoga popis koji je objavljen 13. veljače 2015. bio konačan za prethodnu godinu i nije usporediv s popisom objavljenim sredinom svibnja. “Svaka daljnja objava uključivat će podatke koji se odnose samo na 2015. godinu, pri čemu će se kod svake nove objave popisa povećavati broj razdoblja za koje se podaci iskazuju. Slijedom navedenog, popisi poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, a koji se objavljuju na internet stranici Porezne uprave, nisu usporedivi”, objašnjavaju iz Porezne uprave.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Tim je zakonom, naime, propisano da Porezna uprava može, temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7.038 poduzetnika.

Prema podacima koje je Porezna uprava objavila u veljači ove godine, na popisu se nalazilo ukupno 10.072 poslodavaca sa 41.217 radnika, a on je bio formiran na temelju pokazatelja za obračunska razdoblja od siječnja do prosinca 2014. (kriterij tri mjeseca uzastopno) te od srpnja do prosinca (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci). Porezna uprava poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac nisu na objavljenom popisu da to prijave. Na osnovu prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca, ističu iz Porezne uprave, uz poziv radnicima da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane.