Isteklo primirje u Siriji, blokirana pomoć Alepu

Dva konvoja, svaki po 20 kamiona, koja sadrže dovoljno hrane da se mjesec dana prehrani 185.000 ljudi, još uvijek su zaglavljena u Turskoj, rekao je glasnogovornik UN-a u ponedjeljak, nekoliko sati nakon što je isteklo primirje u Siriji.

UN je objavio da nema dovoljno sigurnosnih jamstava od svih strana u sukobu, koji ulazi u šestu godinu, kako bi dopremio hranu u istočni Alep. Područje istočnog Alepa drže pobunjenici koji se bore da svrgnu s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Hrana u kamiona čeka na granici već tjedan dana.

UN također želi dostaviti pomoć drugim teško dostupnim područjima u Siriji, no rekli su da nisu dobili nužna dopuštenja sirijske vlade da nastave put. Sedmodnevno primirje koje je proglasila sirijska vlada isteklo je u ponoć bez objave da će se produljiti. Dužnosnik sirijskih pobunjenika rekao je da je primirje završeno te da nema nade da će istočnom Alepu biti dostavljena pomoć.

Do 275.000 ljudi ostalo je opkoljeno u tom dijelu najmnogoljudnijeg sirijskoga grada bez hrane, vode, skloništa i medicinske skrbi, objavio je UN.

You may also like