Istekla autorska prava na Mein Kampf

Nacistički manifest Mein Kampf Adolfa Hitlera od prvog se dana 2016. može kupiti u slobodnoj prodaji nakon 70 godina, piše BBC. Tiskanje Hitlerove knjige zabranila je nakon Drugog svjetskog rata bavarska vlada koja je imala autorska prava na Mein Kampf.

Autorska prava su nakon 70 godina istekla i njemački Institut za suvremenu povijest (IfZ) objavit će novo izdanje idući tjedan. U novom izdanju bit će tisuće fusnota znanstvenika, kojima će se nastojati pokazati da Mein Kampf (Moja borba) nije moćno i zavodljivo, nego nepovezano i loše napisano djelo.  Mnogi stručnjaci misle da će to pomoći u razumijevanju mnogo toga što se događalo u nacističko doba.

Mnoge židovske skupine pozdravile su novo izdanje jer također smatraju da će objasniti holokaust.  Mein Kampf objavljen je 1925., mnogo prije nego što je Hitler došao na vlast. Nakon poraza nacističke Njemačke, savezničke su snage autorska prava na knjigu uručile saveznoj pokrajini Bavarskoj.  Bavarske su vlasti odbijale tiskati nova izdanja iz straha da će potaknuti mržnju, iako je Mein Kampf u nacističko vrijeme otisnut u gomilu primjeraka i nije bio problem doći do kopije i nakon rata. Po njemačkom zakonu autorska prava vrijede 70 godina i sada nakladnici imaju slobodan pristup izvornom tekstu.

You may also like

0 comments