Home Geopolitika Istanbulski bombaš u Tursku ušao kao migrant

Istanbulski bombaš u Tursku ušao kao migrant

by Agencije

Bombaš takozvane Islamske države (IS) koji je ubio 10 njemačkih turista u središtu Istanbula ušao je u Tursku kao izbjeglica iz Sirije i nije bio nadziran jer nije bio ni na kakvu popisu sumnjivih osoba, rekao je u srijedu turski premijer Ahmet Davutoglu.

Bombaš koji se raznio u utorak usred skupine turista blizu Plave džamije i muzeja Aje Sofije registriran je u migracijskom uredu u Istanbulu prije tjedan dana.  Turska je primila više od 2,2 milijuna izbjeglih od građanskog rata u Siriji i drži granice otvorenima no njezinim teritorijem prolaze strani borci na putu za Siriju i Irak gdje se pridružuju džihadističkoj sunitskoj skupini IS.  “Taj pojedinac nije bio pod nadzorom. Ušao je u Tursku normalno, kao izbjeglica, kao netko tko je tražio utočište”, rekao je Davutgolu na konferenciji za novinare.

Ubojica je identificiran iz ostataka lubanje, lica i noktiju, dodao je Davutoglu i potvrdio da su njegovi otisci uzeti prije tjedan dana u migracijskom uredu.  Nakon napada “njegove veze su otkrivene, a među njima je i Daesh (arapski akronim za IS), no mi sumnjamo da su se neke sile mogle koristiti Daeshom”, rekao je Davutoglu. Turska optužuje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove saveznike Iran i Rusiju za suradnju s IS-om kako bi uništili oporbu Assadovu režimu.

Kao članica međunarodne koalicije u borbi protiv IS-a u Iraku i Siriji, Turska je meta radikalnih sunitskih muslimana koji su lani na njezinu tlu počinili dva velika teroristička napada: u gradu Suruc blizu sirijske granice te u Ankari gdje je ubijeno više od 100 ljudi.

Davutoglu je rekao da je uključenje Rusije u rat u Siriji otežavajuć čimbenik i dodao “Oni (ruska avijacija) ne bi smjeli opstruirati tursku borbu protiv Daesha”.  Pohvalio je turskog vodiča njemačke skupine koji je, prema pisanju lista Hurriyet, vikao turistima “Bježite” kada je vidio kako bombaš izvlači sigurnosni zatvarač iz eksploziva te je upozorenjem barem nekima pomogao da se spase.  Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u srijedu je doputovao u Istanbul i rekao kako nema pokazatelja da su njemački turisti bili odabrane mete te ne vidi razloga da se otkažu putovanja u Tursku. Njemačka odlučno stoji uz Tursku u borbi protiv terorizma, rekao je.

Nakon napada Turska je privela ukupno 65 osoba, uključivo 16 stranaca, a rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su trojica među njima ruski državljani.  Turska odbacuje kritike u domovini i inozemstvu da se ne bori dovoljno protiv mreže IS-a, što ministar unutarnjih poslova opovrgava i tvrdi da su prije samo tjedan dana priveli 200 osumnjičenih.  Turska je pritvorila 3318 osoba osumnjičenih za veze s IS-om i drugim radikalnim skupinama otkako je počeo sukob u Siriji, a od tog broja 847 je zatim i uhićeno, uglavnom stranci, rekao je ministar unutarnjih poslova Efkan Ala. Dodao je da je Turska više puta pozivala strane obavještajne službe da rade više kako bi spriječile potencijalne džihadiste da putuju u Tursku odakle putuju do ratišta gdje se pridružuju IS-u.

Pet osoba je ubijeno, a 39 ranjeno u napadu autobombom na policijsku postaju koji je izvela Radnička stranka Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske, objavile su u četvrtak vlasti pokrajine Diyarbakir. Dvije osobe ubijene su u eskploziji automobila-bombe u gradu Cinar, a još tri su smrtno stradale u urušavanju obližnje zgrade u noći sa srijede na četvrtak, priopćile su pokrajinske vlasti koje citiraju turski mediji, pripisujući napad PKK-u.

Snimke prikazuju uništeno pročelje stambene zgrade u kojoj su živjeli policajci i njihove obitelji, smještene uz policijsku postaju. Sve ubijene osobe su civili, javljaju vlasti Diyarbakira dodajući da su među ranjenima i policajci. Nakon što su izazvali eksploziju automobilom-bombom, pripadnici PKK-a nastavili su napad vatrenim oružjem, kažu dužnosnici. Većinski kurdsku regiju Diyarbakir pogađa val nasilja nakon što je dvogodišnje primirje između vlade i PKK-a propalo u srpnju prošle godine. U sukobu kurdskih militanata i vladinih snaga više od 40.000 ljudi poginulo je u posljednjih 30 godina.

Related Posts