Isporuka plaćenog i dogovorenog plina, iz Rusije preko Ukrajine, neće biti ugrožena

Bruxelles – Isporuka ruskog plina koji je kupila Evropska unija i koji se doprema preko Ukrajine “neće biti ugrožena” zbog sporenja između plinskih kompanija dviju zemalja – potvrdila je u utorak Europska komisija.

Tranzit nije ugrožen zbog situacije na istoku Ukrajine – potvrdila je novinarima glasnogovornica za energiju Anna-Kaisa Itkonen. Ruska i ukrajinska kompanija Gazprom i Naftogaz spore se zbog cijene plina koju je nametnula Moskva i zbog rješavanja ukrajinskog plinskog duga. Gazprom je počeo direktno snabdijevati zone koje kontroliraju ukrajinski separatisti i smatra da su ove isporuke dio ugovora zaključenog  s Naftogazom. Kijev protestira, osuđuje smanjenje isporuka i odbija da plati.

Direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je u utorak da će isporuke plina Ukrajini zbog njenog neplaćanja prestati u naredna dva dana. “Isporuke Evropskoj uniji nisu ugrožene” izjavila je glasnogovornica Komisije. Gazprom i Naftogaz su postigli u listopadu privremeni sporazum koji je predvidio da Kijev unaprijed plati svu količinu koja mu je potrebna.

Ovaj sporazum, poznat kao zimski paket, osigurava isporuku Euroskoj uniji preko Ukrajine. Komisija očekuje da zimski paket bude u potpunosti proveden, kazala je glasnogovornica. Sporazum ističe krajem ožujka kada treba da se organiziraju novi pregovori između dvije kompanije

You may also like