Isporuka novih zrakoplova Izraelu slijedeće godine

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je izjavio kako će SAD iduće godine Izraelu isporučiti nove vojne avione F-35 kako bi američki saveznik zadržao vojnu nadmoć na Bliskom istoku.

Govoreći na proslavi Dana nezavisnosti Izraela u Washingtonu, Biden je F-35 opisao kao najbolji avion što ga SAD ima i istakao da će „Izrael biti jedina zemlja na Bliskom istoku koja ima taj avion pete generacije“. „Iduće ćemo godine Izraelu isporučiti F-35“, rekao je Biden i obećao da će SAD osigurati da Izrael zadrži svoju „kvalitativnu prednost“.

Bidenovo učešće na događaju kojem je domaćin izraelska ambasada još je jedan pokazatelj nastojanja Bijele kuće da spusti temperaturu u odnosima dvije zemlje nakon razdoblja nesuglasica između predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua oko bliskoistočne diplomatije i pregovora s Iranom o nuklearnom programu te države.

Biden je okupljene na svečanosti nastojao uvjeriti u predanost Obamine administracije postizanju sporazuma s Iranom koji bi sačuvao sigurnost Izraela. Potpredsjednik SAD-a je istakao da „neće biti sporazuma“ ukoliko Iran ne pristane na stroge međunarodne inspekcije. Ako će Iran varati, rekao je Biden, SAD će „na stolu“ držati sve opcije.

Govoreći o odnosima SAD i Izraela, Biden je priznao da je „bilo razlika“ no i dodao da se dvije zemlje „međusobno štite“. (Al Jazeera Balkans)