Moskva bi trebala prestati opskrbljivati dizel gorivom Ukrajinu, jer to može predstavljati pomoć Kijevu u sprovođenju takozvane antiterorističke operacije u Donbasu, izjavio je glavni i odgovorni urednik izdanja Nacionaljnaja oborona Igor Korotčenko za IA REGNUM.

Prema riječima stručnjaka, to može biti još jedan instrument koji će natjerati Petra Porošenka da ispuni svoje obveze u skladu s Minskim sporazumom. “U uvjetima kada je Ukrajina jednostrano obustavila vojno-tehničku suradnju s Rusijom, zamrzavajući isporuku helikoptera, motora za avione i brodove i tehničke opreme, Rusija bi trebala poduzeti slične korake prema ovoj zemlji. Isporuka goriva Ukrajini, posebno dizel goriva, jeste u izvjesnoj mjeri indirektna podrška sudjelovanju ukrajinske vojske u takozvanoj antiterorističkoj akciji”, smatra Korotčenko.

Plinski ugovori se ne mogu raskinuti, s obzirom da su, prema riječima Korotčenka, u pitanju međudržavni ugovori koji se odnose, između ostalog, na isporuku ruskog plina u Europu. Međutim, što se tiče isporuke drugih vrsta energenata Ukrajini, takve aktivnosti, prema njegovom mišljenju, treba zabraniti.„Smatram da ruska Vlada treba uvesti odgovarajuću zabranu Ukrajini kako bi ona na svojoj koži osjetila posljedice ekonomsko-trgovinskog rata s Rusijom”, naglasio je stručnjak za Russia Beyond the Headlines.

On je objasnio da se dizel gorivo može koristiti i u vojne svrhe: za prijevoz osoblja, ali i za tenkove i oklopne transportere. Ovakve sankcije, kako dodaje Korotčenko, potrebne su i zbog pritiska na Ukrajinu da sprovede Minski sporazum, s obzirom da danas ne postoji učinkovit mehanizam koji bi natjerao Kijev da ispuni obveze koje je Porošenko preuzeo na sebe u Minsku.

Related Posts