Ismet Yilmaz iz AKP-a predsjednik turskog parlamenta

Turski je parlament u srijedu izabrao Ismeta Yilmaza, jednog od vodećih ličnosti vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), za svog predsjednika, prenosi Reuters i podsjeća da je Yilmaz izabran nakon četiri kruga glasovanja koji su se odvijali tijekom protekla dva dana.

U posljednjem krugu glasovanja Yilmaz je osigurao 285 glasova u parlamentu koji broji 550 zastupničkih mjesta, što odražava broj AKP-ovih mandata. AKP je nakon izbora 7. lipnja i dalje najjača stranka u parlamentu, ali prvi put od dolaska na vlast 2002. ta stranka nije uspjela osigurati većinu i tek joj predstoji zadatak formiranja koalicijske vlade. Yilmaz (53) je ministar obrane na odlasku, a zastupnik u parlamentu je od 2011. godine. Tri preostale parlamentarne stranke nisu se uspjele dogovoriti oko zajedničkog kandidata za predsjednika parlamenta pa je AKP uspio u posljednjem krugu glasovanja progurati svog kandidata.

AKP bi u narednih nekoliko tjedana trebao formirati koalicijsku vladu, ili će se u zemlji održati novi izbori. Krajnje desnu Stranku nacionalističkog pokreta (MHP) mnogi smatraju prirodnim saveznikom AKP-a, no njezin čelnik Devlet Bahceli igra vrlo tvrdo, tražeći da se predsjednik Recep Tayyip Erdogan drži podalje od buduće vlade te da se istrage o navodnoj umiješanosti vodećih čelnika AKP-a u korupcijske afere ponovno otvore. MHP također traži da se zaustavi mirovni proces s kurdskom manjinom koji je bio započeo 2012. kada je Erdogan bio premijer. U građanskom ratu na jugoistoku zemlje do sada je poginulo više od 40.000 ljudi, većinom Kurda.

You may also like