Island ukida kontrolu kapitalnih tijekova

Island će od utorka ukinuti sve kontrole kapitalnih tijekova za građane, poslovni sektor i mirovinske fondove, koje su bile uvedene 2008. godine nakon što su tamošnje banke bankrotirale zbog financijske krize.

Islandska vlada smatra da se gospodarstvo dovoljno oporavilo da se okončaju takve kontrole, usmjerene ograničavanja priljeva i odljeva novca u zemlju i izvan nje. Kontrola je nametnuta nakon propasti triju najvećih banaka – Glitnira, Landsbankija i Kaupthinga te nakon oštrog pada vrijednosti domaće valute.

Uklanjanje kapitalnih kontrola – koje su pomogle stabilizirati tečaj valute i gospodarstvo tijekom financijskog sloma koji je pogodio zemlju, predstavlja potpuni povratak Islanda na međunarodna financijska tržišta. Od financijskog kolapsa, islandska ekonomija doživjela je značajan oporavak, potpomognut procvatom u turizmu. Prošle godine otprilike 1,8 milijuna ljudi je posjetilo tu zemlju, što je porast od 40 posto u odnosu na 2015. godinu.

Taj procvat, zajedno s uzletom ulaganja kompanija, kao i snažnim porastom ulaganja u stanogradnju, doprinjeli su gospodarskom rastu od 7,2 posto u 2016. godini. “Oprezan i odmjeren pristup Islanda u ukidanju kapitalnih kontrola razvijen je i odobren uz domaću i međunarodnu podršku”, kaže islandski ministar financija i gospodarstva Benedikt Johannesson. “Kao rezultat tog strukturiranog plana, naše raznoliko gospodarstvo je veće nego ikad prije, a očekujemo da će i ove godine rasti snažnim tempom”, dodaje.

Kapitalne kontrole uvedene su 2008. godine uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kako bi zaštitile gospodarstvo od ozbiljne deprecijacije domaće valute. Proteklih godinu dana vlada i središnja banka postupno su ukidali kapitalne kontrole, kazavši kako je to bio ‘inkrementalan i izmjeren proces usredotočen na zaštitu valute, problem bilance plaćanja i ograničavanje šokova za gospodarstvo Islanda”.

You may also like

0 comments