Island, oporezivanje imovine za iznošenje iz zemlje

Islandska vlada najavila je u ponedjeljak postupno ukidanje kapitalnih kontrola ali i oporezivanje imovine koju vjerovnici odluče prebaciti izvan zemlje, čime u Reykjaviku signaliziraju da namjeravaju zadržati kontrolu nad tim procesom. Vlada je uvela kapitalne kontrole u jeku financijske krize 2008., nakon propasti najvećih banaka Glitnira, Landsbankija i Kaupthinga i nakon oštrog pada vrijednosti domaće valute krune.

Sada planiraju ukinuti te mjere ali i uvesti porez od 39 posto na imovinu koju ulagači izvuku iz propalih banaka i odluče je prebaciti u inozemstvo. Cilj je tog poreza spriječiti nagli odljev kapitala koji bi mogao potpopiti islandsku krunu i zakočiti uspješan oporavak gospodarstva od krize. Kao alternativu povlačenju kapitala iz Islanda, u Reykjaviku predlažu ulagačima u državnu imovinu da prodaju islandske krune središnjoj banci. Budući da središnja banka kontrolira tečaj krune, ulagači bi ih možda prodali po manje povoljnoj cijeni od one koju bi mogli dobiti na valutnim tržištima, napominje Reuters.

Prema vladinoj agenciji za upravljanje dugom, ukupna je vrijednost imovine koja će biti obuhvaćena najavljenim vladinim mjerama oko 1.200 milijardi islandskih kruna, ili oko devet milijardi dolara, dodaje Reuters, uz napomenu da je zbog kapitalnih kontrola teško odrediti tržišni tečaj islandske prema američkoj valuti.Vlada je u ožujku procijenila vrijednost imovine koju bi vjerovnici propalih banaka mogli poželjeti izvući iz zemlje na oko 500 milijardi islandskih kruna (3,75 milijardi dolara), odgovara otprilike četvrtini islandskog BDP-a.

You may also like