Island dobio novog premijera, izbori u jesen

Islandska koalicijska vlada u srijedu je imenovala novog premijera, Sigurdura Ingi Johannsssona, nakon odstupanja dosadašnjeg šefa vlade zbog afere Panamskih dokumenata, te je najavila da će se izbori održati ujesen.

Vlada koju čine dvije stranke odlučila je imenovati premijerom ministra poljoprivrede i ribarstva Johannssona, nakon ostavke Sigmundura Davida Gunnlaugssona zbog Panamskih dokumenata koji su razotkrili da mnogi svjetski čelnici masovno izbjegavaju plaćanje poreza u poreznih oazama. “Planiramo organizirati (parlamentarne) izbore ove jeseni”, rekao je Johannsson. “Namjeravamo nastaviti zajednički rad. Nadamo se da će on donijeti političku stabilnost”, rekao je Johannsson novinarima.

Predsjednik Olafur Ragnar Grimsson (72) koji odlazi u mirovinu krajem lipnja nakon 20 godina na dužnosti i pet mandata, vjerojatno će potvrditi dogovor dvaju stranaka. Gunnlaugsson je u utorak podnio ostavku i postao prva velika žrtva Panamskih dokumenata koji su otkrili goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama. Dokumenti koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca pokazali su da je Gunnlaugson zajedno sa suprugom imao offshore tvrtku.

Po dokumentima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Gunlaugsson (41), je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. joj je prepustio svoje udjele za jedan dolar. Kada je u travnju 2009. prvi put postao zastupnik, to nije spomenuo u svojoj imovinskoj kartici iako je po zakonu to morao učiniti.

U ponedjeljak su tisuće prosvjednika pred zgradom parlamenta tražile ostavku premijera koji je nijekao da je izbjegavao platiti porez i nije želio podnijeti ostavku. Analitičari ocjenjuju da koalicijska vlada, u kojoj je još nekoliko ministara umiješano u skandal Panamskih dokumenata, nastoji kupiti vrijeme odgodom izbora kako ne bi bila kažnjena za umiješanost svojih članova u skandal.

You may also like