Home Geopolitika Islamska država započela ulične borbe za Damask

Islamska država započela ulične borbe za Damask

by admin

Džihadistička skupina Islamska država (IS) uključena je u ponedjeljak u ulične borbe protiv islamističkih pobunjenika u Damasku, približavajući se na taj način središtu glavnog grada Sirije, izvijestila je nevladina organizacija.

Sukobi se odvijaju u Kadamu, četvrti na jugu glavnog grada, gdje je IS preuzeo nadzor nad dvije ulice tijekom vikenda, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.  “To je najbliža točka središtu glavnog grada do koje je IS dospio”, kazao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman, ustvrdivši u nedjelju 15 mrtvih u žestokim sukobima koji su primorali civile na bijeg.

Džihadisti su došli iz Hadžar al-Asvada, pokrajnje četvrti, gdje su prisutni od srpnja 2014. Sirijski sigurnosni izvor potvrdio je sukobe u tom sektoru. “Zadovoljni smo da se međusobno tuku ali i oprezni kako bismo mogli reagirati ako krenu prema sektorima koje drži vlada”, potvrdio je izvor.  Po Opservatoriju, četvrt Kadam bila je relativno mirna od stupanja na snagu prije godinu dana primirja između pobunjenika i režimskih snaga.

Related Posts