Home Geopolitika Islamska država uništila najstariji samostan u Iraku

Islamska država uništila najstariji samostan u Iraku

by Agencije

Satelitske snimke potvrdile su da je džihadistička skupina Islamska država (IS) uništila najstariji kršćanski samostan u Iraku, prenosi u srijedu BBC. Samostan Sveti Ilija stajao je 1400 godina na brdu kod grada Mosula.

Analiza snimki pokazala je da je uništen krajem 2014., nedugo pošto su militanti osvojili grad. Katolički svećenik iz Mosula upozorio je da je kršćanska povijest “barbarski sravnjena sa zemljom”. “To je pokušaj da nas se protjera iz Iraka, eliminira i dokrajči naša prisutnost na ovom tlu”, rekao je otac Paul Thabit Habib, koji sada živi u Irbilu na kurdskom teritoriju.

Samostan sv. Ilije ili Deir Mar Elia su, kako se vjeruje, izgradili asirski redovnici krajem 6. stoljeća, a kasnije je na njega polagao pravo kaldejski katolički red.  IS je napadao kršćane u Iraku i susjednoj Siriji, oduzimao njihovu imovinu i tjerao ih da prijeđu na islam, plaćaju poseban porez ili da odu. Ta radikalna sunitska skupina uništila je brojne samostane i crkve, kao i predislamska mjesta poput Nimruda, Hatre i Nineveha u Iraku te Palmire u Siriji.

Related Posts