Islamska država smaknula 15 vojnika zbog suradnje s talibanima

Džihadistička skupina, tzv. Islamska država (IS) odsjekla je glave petnaestorici svojih boraca zbog međusobnih sukoba u afganistanskoj istočnoj pokrajini Nangarhar, otkrili su dužnosnici, a u Džalalabadu, glavnome gradu te iste pokrajine, bombaš samoubojica u četvrtak je ubio najmanje osmero ljudi.
Ta dva incidenta pokazatelj su nesigurnosti i bezvlašća diljem Afganistana u kojem su samo ove godine ubijene i ranjene tisuće civila u nasilju militantnih skupina poput Islamske države i talibana.

Bombaš samoubojica u Džalalabadu raznio se na skupu potpore policijskom zapovjedniku koji je dobio otkaz zbog ilegalnog prisvajanja zemlje, ubivši najmanje osmero ljudi.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad na to okupljanje koji je preživio sam policijski zapovjednik. Glasnogovornik gradske bolnice potvrdio je da je osmero ljudi poginulo, a 15 je ozlijeđeno.

Nangarhar, pokrajina na granici s Pakistanom, postao je uporište IS-a, u Afganistanu poznatije kao Daeš, skupine koja je arasla u jednu od najopasnijih militantnih skupina u toj državi otkako je ondje aktivna od 2015.

Glasnogovornik guvernera pokrajine Attaullah Khogyani u četvrtak je otkrio da je smaknuto 15 boraca IS-a zbog međusobnih sukoba unutar te skupine poznate po brutalnosti. Smaknuća su se dogodila na tržnici Surkh Ab u okrugu Achin u pokrajini Nangarhar.

Nisu poznati dodatni detalji o ubojstvima, a Islamska država nije potvrdila taj slučaj. Islamska država se u toj pokrajini često bori protiv talibana, a obje skupine su mete bombardiranja američkih snaga. No istinska priroda odnosa između njih nije u potpunosti jasna. Postoje slučajevi izoliranih incidenata u kojima su borci obiju skupina surađivali.

You may also like

0 comments