Home Geopolitika Islamska država preuzela odgovornost za napad u Jemenu

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Jemenu

by Agencije

Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za samoubilački napad u četvrtak na predsjedničku palaču u Jemenu gdje glad prijeti 15 milijuna ljudi, prema UN-u koji upozorava da arapska koalicija zračnim napadima na civile krši humanitarno pravo.

U priopćenju objavljenom na internetu džihadistička skupina piše da je napad na predsjedničku palaču izveo bombaš samoubojica Abu Hanifa al-Hollandi i sugerira da je on nizozemski državljanin.  IS također piše da je u napadu ubijeno 10 članova predsjedničke garde, a ranjeno 20. Službeni podaci govore o sedam žrtava.  Zasad nije moguće utvrditi autentičnost priopćenja, navodi agencija Reuters.

Predsjednik Abd-Rabu Mansur Rabu Hadi, međunarodno je priznat i ima sjedište u Adenu, drugom po veličini jemenskom gradu jer prijestolnicu Sanu od rujna 2014. nadziru pobunjeni Huti. U ratu protiv Hadijevih snaga koje podržava arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom Huti pak imaju potporu Irana.  Po podacima UN-a u Jemenu je od ožujka poginulo najmanje 6.000 ljudi, među njima mnogi civili, a više od 27.000 je ozlijeđeno.  Svjetska organizacija za hranu FAO objavila je u četvrtak da gotovo 15 milijuna Jemenaca ili više od polovice stanovnika, nema dovoljno hrane. “Broj ljudi koji nemaju dovoljno hrane porastao je za 12 posto od lipnja 2015., na 14,4 miljuna”, navodi FAO.

Jemen, jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja, mjesto je u kojem su najaktivniji opasni ogranci međunarodne mreže Al Kaide. Velika Britanija u četvrtak je objavila da će “krajnje zbiljno” uzeti izvješće UN-a u kojem stoji da je Saudijska Arabija možda počinila zločine protiv čovječnosti u zračnim operacijama u Jemenu.  U UN-ovu izvješću od srijede navodi se da je arapska koalicija predvođena Saudijcima gađala civile u Jemenu i dokumentira 119 napada “u kojima je kršeno međunarodno humanitarno pravo”.  Britanska vlada uvježbava saudijsku vojsku.

Related Posts