Islamska država preuzela odgovornost za napad u Diyarbakiru, turske vlasti i dalje optužuju PKK

Novinska agencija Amaq, koja je povezana s Islamskom državom, objavila je kako su njezini militanti izveli bombaški napad u kojem je u jugoistočnoj Turskoj poginulo 11 ljudi, objavili su američki promatrači nakon što je Ankara za taj napad već optužila kurdske militante. 

U bombaškom napadu na sjedište policije u većinski kurdskom gradu Diyarbakiru, izvedenom u petak ujutro, poginulo je 11 ljudi, uključujući dvoje policajaca, a više od stotinu ljudi je ozlijeđeno.

Turski premijer Binali Yildirim u petak je rekao kako je napad izvela Kurdistanska radnička stranka (PKK), poznata po napadima na snage sigurnosti.

Američka obavještajna grupa SITE prenosi izjavu izvora iz novinske agencije Amaq da su “borci Islamske države detonirali vozilo s eksplozivima parkirano ispred turskog sjedišta policije u Diyarbakiru u jugoistočnoj Turskoj”.

Ako se to potvrdi, bit će to prvi put da Islamska država preuzima odgovornost za neki napad u Turskoj, iako je proteklih godina optuživana za napade na kurdske aktiviste, turiste i istanbulsku zračnu luku.

Njezin vođa Abu Bakr al-Baghdadi ranije ovog tjedna je prekinuo svoju gotovo godinu dana dugu medijsku šutnju pozivajući na napade na Tursku i Saudijsku Arabiju i ohrabrujući svoje borce da obrane irački Mosul.

Ured guvernera Diyarbakira u subotu je, međutim, nakon objave Amaqa, priopćio kako je “očito” da je taj bombaški napad djelo PKK-a, prenosi Reuters.

Prokurdska parlamentarna Narodna demokratska stranka (HDP) objavila je kako je šestero njezinih zastupnika, uključujući i čelnike Selahattina Demirtasa i Figen Yuksekdag, preko noći dovedeno u taj policijski kompleks nakon što su ih turske vlasti uhitile zbog navodne povezanosti s terorizmom.

Demirtas je prije napada odveden na sud, dok je Yuksekdag i bila u kompleksu kad je on izveden, dodala je ta stranka.

“Trebaju se otkriti sve činjenice oko ovog napada čiji je plan bio još razorniji, te koji nije postigao svoj zadani cilj”, priopćio je HDP, implicirajući kako su mete napada bili njihovi zastupnici.

(Hina)

You may also like