Islamska država osvojila Ramadi i jača nadzor

Džihadisti Islamske države koji su osvojili Ramadi postupno jačaju nadzor u gradu, ističući crne zastave na najvažnijim zgradama i oslobađajući zatvorenike u nastojanju da osvoje simpatije i potporu njegovih stanovnika.

Nakon što je Ramadi u nedjelju pao, šijitski vladini vojnici u oklopnim su vozilima ušli u obližnju vojnu bazu pripremajući se za protunapad i ponovno preuzimanje grada koji se nalazi oko 110 km sjeverozapadno od Bagdada. Očevici u Ramadiju tvrde da su borci IS-a spremni na obranu te da su postavili mine na pristupima gradu. Kažu i da obilaze kuće tražeći pripadnike policije i oružanih snaga te najavljuju uspostavljanje suda koji će se temeljiti na šerijatskom pravu.

Dosad su iz zatvora pustili oko stotinu zatvorenika optuženih za terorizam.”Islamska država koristi zvučnike postavljene na džamijama kako bi pozvala sve one koji imaju rodbinu u zatvorima da se okupe u glavnoj gradskoj džamiji te da ih ondje ‘pokupe’. Vidio sam mnoge koji su pohitali u džamiju kako bi ondje preuzeli članove svojih obitelji”, ispričao je Said Hamad al Dulaimi, 37-godišnji školski učitelj koji je ostao u gradu. Taj potez džihadistima bi mogao donijeti popularnost među stanovništvom. Al Dulaimi je ispričao i da se na glavnoj džamiji, na vladinim zgradama i drugim značajnim građevinama u gradu vijore crne zastave.

49-godišnji Jasim Mohamed, koji drži trgovinu sa ženskim odjevnim predmetima, rekao je da mu je član IS-a kazao kako odsad smije prodavati isključivo tradicionalnu muslimansku odjeću. “Morao sam iz izloga ukloniti lutke te odjeću izložiti na drukčiji način. Upozorili su me i da ne smijem prodavati donje rublje, jer je to odsad zabranjeno.” Vođe IS-a stanovnicima Ramadija obećali su hranu, lijekove i liječničku pomoć. “Čini mi se da IS pokušava osvojiti simpatije stanovnika Ramadija, nudeći im privid sreće i slobode. No sigurni smo da je ovo samo privremeno i da neće trajati dulje te da nas najgore tek čeka. Bojim se da će sve završiti pucnjavom kada vladine snage i hašidske snage krenu u ponovno osvajanje Ramadija”, kaže Dulaimi. (agencije)