Islamska država ne zarađuje samo na nafti, nego i špekulacijama na burzi

Osim iz ideološke zaluđenosti, ekstremistička skupina Islamska država svoju snagu crpi iz novca.  No, britanski je parlament, koji je trebao ispitati britansku ulogu u financiranju IS-a, doznao i detalje o tome kako IS dolazi do prijeko potrebnog novca kojim financira svoj luđački rat i samoproglašeni kalifat.

Formula je iduća: novcem opljačkanim u Iraku špekuliraju na inozemnim valutnim tržištima i zatim kroz nimalo sumnjive financijske institucije u Jordanu vraćaju u irački financijski sustav. Na taj način, doznao je britanski parlament, mjesečno zarađuju oko 20 milijuna dolara, i to pred nosom šefova središnjih banaka u svijetu.  Uz krijumčarenje i prodaju nafte te iznuđivanje stanovništva koje živi na područjima pod njihovom kontrolom, upravo je to špekuliranje postalo jedan od glavnih načina za stjecanje prihoda IS-a. Novac kojim špekulira na inozemnom tržištu IS je ukrao iz Iraka, i to iz grada Mosula 2014. godine. Tada je, podsjetimo, na iznenađenje cijele međunarodne zajednice, u munjevitoj ofenzivi osvojio veliko područje Iraka čije su vojne snage potpuno koolabi rale.

Upravo je tada IS iz središnje banke navodno ukrao čak 429 milijuna dolara. I ne samo to, nego su dio sredstava isisali iz mirovinskih fondova, iz kojih iračke vlasti i dan danas isplačuju javne službenike u Mosulu. Zarada se vraća na IS- ove račune putem nereguliranog sustava prijenosa novca koji se vrši preko agenata u tim zemljama, piše Jutarnji list.

U prosincu je iračka središnja bankaimenovala142 mjenjačnice u Iraku za koje je SAD sumnjao da prosljeđuju IS-ov novac te im je onemogućila pristup dolarima. Irak se, dakle, donekle pokrenuo, no nije poznato što je s Jordanom. Odgovorna pitanje jesu li i tamošnje financijske institucije poduzele slične mjere nije bilo moguće dobiti. A treba napomenuti da Jordan igra važnu ulogu u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv IS-a.  Pretpostavlja se da IS mjesečno na prodaji nafte zaradio 40 milijuna dolara.

You may also like