Islamska država napala klerike u Kabulu

Militanti Islamske države preuzeli su odgovornost za smrtonosni samoubilački napad na susret istaknutih klerika u ponedjeljak u afganistanskoj prijestolnici, pri čemu je poginulo najmanje sedmero ljudi. 
Ekstremistička skupina je kasno u ponedjeljak objavila kako je u napadu poginulo ili ozlijeđeno najmanje 70 klerika povezanih s vladom i pripadnika snaga sigurnosti, stoji u objavi njihove novinske agencije Amaq. 

Glasnogovornik kabulske policije Hašmat Stakzai rekao je da je među sedmero poginulih jedan policajac i šestero civila. U napadu je ozlijeđeno još devetero ljudi, među njima dva policajca.

Wahidullah Madžroh, glasnogovornik afganistanskog ministarstva za javno zdravlje, ranije je govorio o brojci od oko 20 ozlijeđenih.

Na skupu dvije tisuća vjerskih ličnosti na Odboru starješina pozivano je na mir, samoubilačke napade se proglasilo protivnima islamu, a nasilje i rat u Afganistanu protivne šerijatskom zakonu.

Napad je izvršen dok su posjetitelji izlazili sa skupa, pri završetku događaja.  Od početka godine je u Kabulu izvedeno jedanaest velikih napada, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi, dok ih je ozlijeđeno 539.

Islamska država je prošlog tjedna preuzela odgovornost za napad na afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova u kojem je poginula najmanje jedna osoba, a petero je ozlijeđeno.

You may also like