Islamska država (IS) je priopćila da ima dva zarobljenika, Norvežanina i Kineza, te da za njihovo oslobađanje traži otkupninu, objavljeno je u posljednjem izdanju Dabiqa, magazina te ekstremističke skupine na engleskom jeziku.

IS je objavio imena, datume rođenja, zanimanja i podatke o obrazovanju dvojice zatočenika zajedno s njihovim fotografijama, koji su cirkulirali po društvenim mrežama u četvrtak. Tamo je također naveden i irački telefonski broj za kontakt u svrhu pregovora o otkupnini. “Tkogod bi želio platiti otkupninu za njihovo oslobađanje može kontaktirati sljedeći broj”, navodi se i dodaje da ponuda ima “ograničeni rok”.

Kineski građanin je identificiran kao Fan Jinghui, rođen 1965., a Norvežanin kao Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, rođen 1967. Norveška premijerka Erna Solberg potvrdila je kasno u srijedu da je zatražena otkupnina za jednog građanina, ali je dodala da Oslo “ne plaća otkupninu” jer bi to dovelo u opasnost druge Norvežane. Norveške vlasti u četvrtka su odbile iznijeti više detalja o svom građaninu otetom krajem siječnja u Siriji. Njegov zadnji post na Facebooku objavljen je 24. siječnja. U Pekingu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova izjavio na tiskovnoj konferenciji u četvrtak da provjeravaju izvješća te da se Kina “protivi bilo kakvom nasilju protiv civila”.

Related Posts