Isključivši energetski sektor, Eurostat došao do rasta proizvođačkih cijena

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u kolovozu je ubrzao na mjesečnoj i godišnjoj razini, a slična kretanja zabilježena su i u Hrvatskoj, pokazuju najnovije procjene Eurostata.
U EU u cjelini proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u kolovozu 2017. godine na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto, nakon nerevidiranog, 0,1-postotnog rasta u mjesecu ranije, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

U 19-članoj eurozoni cijene su uvećane 0,3 posto, nakon stagnacije u mjesecu ranije, kao što je bilo objavljeno i u prethodnom Eurostatovom izvješću. Najviše su cijene porasle u Mađarskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji, po stopi od po 0,9 posto, te u Belgiji, za 0,8 posto. Na mjesečnoj razini pad cijene zabilježen je samo u Švedskoj, za 0,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu porasle za 0,7 posto u odnosu na mjesec ranije, kada su porasle za 0,1 posto. Ako se isključe cijene u energetskom sektoru, rast cijena u ukupnoj industriji EU-a i eurozone iznosio je po 0,1 posto.

Ubrzao rast cijena na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u 28-članom EU u kolovozu su porasle za 2,9 posto, nakon nerevidiranog, 2,3-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Rast cijena je ubrzao i na razini eurozone, na 2,5 posto, s nerevidiranog rasta od dva posto u prethodnom mjesecu. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu porasle za 3,3 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije. U srpnju su na godišnjoj razini uvećane za 1,2 posto.

Sve zemlje članice zabilježile su rast cijena na godišnjoj razini. Najizrazitiji su rast pritom zabilježile Belgija, od 7,2 posto, Bugarska, od 5,9 posto, Estonija, od 5,7 posto, i Velika Britanija, od 5,1 posto. Proizvođačke cijene u ukupnoj industriji EU-a, ako se isključi energetski sektor, uvećane su 2,4 posto. U eurozoni su porasle za 2,2 posto.

You may also like

0 comments