Isa Mustafa, sporazum o pravosuđu velika je pobjeda

Priština – Premijer Kosova kazao da, ukoliko se ne razgovara sa Srbijom, “neće biti pristupa sjeveru još 20 godina”.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da su razgovori koji su prethodili sporazumu o pravosuđu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem bili teški, ali da je to velika pobjeda i da oni koji se tome suprotstavljaju nemaju argumente. “Ako se nekome ne sviđa ovo što smo postigli, to je druga stvar. Oni koji se tome suprotstavljaju nemaju argumente kada kažu da Kosovo gubi ako ima Osnovni sud koji pokriva sjeverni i južni dio, a imat ćemo i jedno tužilaštvo sa obje strane rijeke Ibar”, rekao je Mustafa za RTK. On je također naglasio i da, “ukoliko se ne razgovara sa Srbijom, neće biti pristupa sjeveru još 20 godina, kao što nije bilo ni prošlih 15”.

Govoreći o smjeni srpskog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića, Mustafa je ocijenio da je “značajno što on više nije dio Vlade”, ali i podvukao da nije bilo potrebe da se zbog Jablanovićevih izjava organiziraju nasilni protesti. “Sa Jablanovićem smo se sastali i ranije, priznao je da je pogriješio i izvinio se. Razgovarali smo o mogućnost da podnese ostavku i da više ne može da bude dio kabineta”, rekao je Mustafa i dodao da je o tome razgovarao i sa premijerom Srbije i da mu je “samo rekao razloge njegovog udaljavanja iz vlade”. Mustafa je također ocijenio da će se srpski poslanici vratiti u parlament i da će glasati “za projekte i zakone koji će biti pred skupštinom Kosova”. “Nemaju razloga da se ne vrate. Nadamo se da će se vratiti i da će se naši odnosi srediti”, podvukao je Mustafa.

Povod za odluku kosovskog premijera da smijeni Jablanovića je njegova izjava na Badnje veče u selu Zočište, u kojoj je nazvao “divljacima” učesnike protesta koji su tog dana onemogućili raseljenim Srbima da posjete crkvu u Ðakovici. Ta izjava Jablanovića izazvala je veliko nezadovoljstvo i negodovanje na Kosovu i bila je povod za desetak protesta, od kojih su dva posljednja u Prištini bila i nasilna.

You may also like