Irska središnja banka snizila procjene rasta

Irska središnja banka u četvrtak je ponovno smanjila procjene rasta irskog gospodarstva za 2016. godinu, ponajprije zbog posustajanja izvoza i domaće potražnje, u kontekstu nejasnih posljedica britanske odluke o izlasku iz Europske unije.

Postoje očiti rizici koji upućuju na slabljenje gospodarske aktivnosti u kontekstu neizvjesnosti povezane s posljedicama izlaska Velike Britanije iz Europske unije, ocijenili su u najnovijem kvartalnom izvješću.

Irsko gospodarstvo ove bi godine po njima trebalo rasti po stopi od 4,5 posto, čime je snižena procjena od prije tri mjeseca kojom je projiciran rast od 4,9 posto. Ta je pak srpanjska prognoza bila snižena za 0,2 postotnog boda u odnosu na ranije procjene.

Ministarstvo financija u utorak je smanjilo procjenu rasta za 2016. na 4,2 posto. I uz takav tempo rasta irsko će gospodarstvo biti vjerojatno i dalje među najuspješnijima u 28-članom EU. Ipak, Irska je posebno ranjiva na posljedice britanske referendumske odluke zbog snažnog oslanjanja na izvoz i trgovinskih veza s Britanijom.

Iz središnje banke poručili su također da su se suzdržali od sniženja procjena rasta za 2017. godinu s obzirom na kontinuiranu izraženu neizvjesnost u pogledu posljedica Brexita. Procjena rasta u 2017. zadržana je tako na 3,6 posto, u skladu s procjenom od prije tri mjeseca. Ministarstvo financija za 2017. godinu predviđa rast od 3,5 posto.

Početna strahovanja u pogledu utjecaja Brexita zamijenile su u proteklim mjesecima manje pesimistične procjene, kazao je u priopćenju glavni ekonomist središnje banke Gabriel Fagan.

Upozorava ipak da još nije u potpunosti otklonjena mogućnost opetovanog pojavljivanja negativnih posljedica po gospodarstvo, financijska i valutna tržišta, i to u vrlo kratkom roku. U takvim su okolnostima i dalje nedvojbeno prisutni rizici za daljnje slabljenje očekivane gospodarske aktivnosti, dodaje Fagan.

Snižene procjene za 2016. godinu najvećim dijelom odražavaju slabiji doprinos izvoza, s obzirom na njegov procijenjeni rast od 5,6 posto, u usporedbi s ranije očekivanih 6,4 posto. Uz to, nešto umjereniji rast očekuje se i na strani domaće potražnje. “Niz pokazatelja domaće potrošnje i gospodarske aktivnosti sugerira da irska gospodarska aktivnost nastavlja jačati zdravim tempom, iako je rast ponešto usporio u prvoj polovini godine”, zaključuje Fagan.

You may also like

0 comments