Home Europska unija Irska odustala od certifikata irskog podrijetla

Irska odustala od certifikata irskog podrijetla

by admin

Poziv Irske upućen 70 milijuna Iraca u dijaspori da za 120 eura kupe certifikat svojeg podrijetla izazvao je vrlo slab interes, pa je irska vlada ovaj tjedan ukinula tu shemu.

Uvedeni 2011. kao “izraz važnosti koju vlada pridaje priznanju ljudi irskog podrijetla”, certifikati su poklonjeni poznatim osobama poput američkog predsjednika Baracka Obame, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i glumca Toma Cruisea. No drugi, koji su poput Cruisea možda mogli ući u trag svojim irskim korijenima iz 13. stoljeća, nisu željeli platiti 45 eura, odnosno 120 za uokviren primjerak, kako bi to dokazali. Prodano je samo 3000 certifikata. “To je jako dobar koncept, ali odaziv je sigurno bio slabiji od očekivanog”, rekao je Jimmy Deenihan, ministar za dijasporu, za irsku televiziju RTE.

Irski premijer Enda Kenny poklonio je Obami certifikat tijekom svojeg posjeta Bijeloj kući u povodu Dana sv. Patrika. Obamin pra-pra-pra-pradjed rođen je u irskom selu Moneygall. Obama je posjetio to selo 2011., a ono je po njemu nazvalo svoju benzinsku postaju. Drugi pokušaji mobilizacije irske dijaspore tijekom irske financijske krize bili su uspješniji. Cjelogodišnja vladina kampanja za privlačenje posjetitelja irskih korijena pomogla je u oživljavanju turizma i potaknula je oporavak tog sektora 2013.

Related Posts