Irska nakon izbora u previranjima

Irska vladajuća stranka Fine Gael i oporbena Fianna Fail obje u ponedjeljak tvrde da mogu sastaviti novu vladu dok traje prebrojavanje glasova s parlamentarnih izbora održanih u petak.

“Irska politika sada je u previranju”, izjavio je Charlie Flanagan, ministar vanjskih poslova na odlasku, nakon što izbori nisu dali jasnog pobjednika. Fine Gael, stranka desnog centra, i dalje je najveća stranka sa zasad osvojenih 47 mjesta u parlamentu, unatoč tome što je pretrpjela velike gubitke na izborima.

Oporbena Fianna Fail bila je bolja od očekivanja i osvojila je 43 mjesta. “Svi se moraju usredotočiti na sastavljanje vlade, ali Fine Gael je i dalje najveća stranka i ima najveći udio odgovornosti u tom pogledu”, rekao je njezin član Flanagan. On nije želio odgovoriti na pitanje hoće li premijer Enda Kenny razgovarati s čelnikom Fianne Fail o koaliciji.

Billy Kelleher, izborni direktor Fianna Faila, rekao je u radijskoj emisiji RTE-a da stranka mora ispuniti obećanje, a to znači maknuti s vlasti sadašanju vladu. Ustvrdio je da njegova stranka može formirati većinu s neovisnim kandidatima i manjim strankama. Neovisni kandidati osvojili su 16 mjesta u parlamentu, a ljevičarska stranka Savez protiv oštrih mjera štenje – Ljudi ispred profita pet mjesta.

Neovisni savez dobio je četiri jesta, a socijaldemokrati tri. U parlament se vraća stranka Zelenih nakon osvojena dva mjesta. Sinn Fein, bivše političko krilo IRA-e, zasad ima 22 mjesta. Kelleher je također izjavio da Fianna Fail neće “kontaktirati ili formalno tražiti” potporu Sinn Feina. Prebrojavanje glasova može dugo trajati s obzirom na proporcionalni izborni sustav u kojemu birači imaju preferencijalne glasove.

You may also like