Home Politika Irinej: Papa može u Srbiju, ne i u SPC

Irinej: Papa može u Srbiju, ne i u SPC

by Agencije

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je da papa kao državnik uvijek može posjetiti Srbiju, ali da za posjet pape kako vjerskog poglava Srpskoj pravoslavnoj crkvi još nije vrijeme ponovno kao razloge navodeći navodni progon Srba iz Hrvatske te zločine nad Srbima u NDH, prenose u nedjelju beogradski elektronički mediji.

Patrijar je u intervjuu za vesti.online rekao kako se o papinu posjetu Srbiji već dugo govori i da njegov posjet državi nije sporan, te da se SPC u to ne miješa. “To pitanje dolaska pape u Srbiju odavno se postavlja. Papa je državnik. Pored toga što je glava crkve, on je i glava države Vatikana. Njega kao državnika naša država može uvijek pozvati, mi se u to ne miješamo, ali ono što se nas tiče, smatramo da za sada, nije prilika da papa posjeti našu crkvu”, rekao je poglavar SPC, rekavši kako ni crkva ne bi imali ništa protiv dolaska pape. “Nama bi čak bila i čast primiti papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske protjeran, a neki i danas žive kao izbjeglice u teškim uvjetima. Za vrijeme Drugog svetskog rata strašne tragedije su se dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klera uzeo sudioništva u najgnusnijim djelima nad našim narodom”, rekao je Irinej.

Podsjetio je na zajednišvo crkve do raskola u 11. stoljeću na Katoličku i Pravoslavnu. “Mi smo bili jedna crkva do polovice 11. stoljeća i imamo mnogo zajedničkog. Kamo sreće da smo bliži jedni drugima, jer na onom zajedničkom trebamo graditi zajednicu od koje sigurno ne bi bilo štete, nego koristi, ali smatramo da još nije vrijeme za takav posjet”, rekao je Irinej.

Najnoviji prijepori na relaciji SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj potaknuti su kanonizacijom kardinala Alojzija Stepinca kojoj se protive službeni Beograd i SPC. Apostolski nuncij u Srbiji Orlando Antonnini izjavio je u intervjuu beogradskoj politici u subotu da proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca neće biti nastavljen prije ili tijekom rada zajedničkog srpsko-hrvatskog povjerenstva, čije je osnivanje predložio papa Franja, i prihvaćanja obiju strana.

Related Posts