Irena Mihalić: Policajci u Frakfurtu su preopterećeni

Otvorena je nova palača ESB-a u Frankfurtu, ali svečanost su pomutili prosvjedi koji su prerasli u nasilje. Policija je masovno intervenirala, a političarka i policajka Irene Mihalić misli da su policajci preopterećeni.

Novo velebno zdanje Europske središnje banke u Frankfurtu je bilo planirano davno prije krize koja je zahvatila Europu. Ova ključna europska institucija je zapravo još od osnutka bila podstanar u srcu Frankfurta, a dosadašnja zgrada je bila zakupljena još u doba prije eura. Utoliko je toj instituciji doista trebala veća zgrada. Ali u međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Europska središnja banka je također postala simbolom “kažnjavanja” zemalja koje imaju previsok državni deficit pa je tako i svečanost otvaranja ove srijede (18.3.) okupila brojne prosvjednike. Demonstracije nisu ostale mirne: bilo je zapaljenih automobila, barikada, policija je koristila suzavac i palice, a uništeno je i nekoliko policijskih vozila. Bilo je i ozlijeđenih na obje strane, a 19 osoba je privedeno. No zapravo su i ovi prosvjedi u Frankfurtu pokazatelj kako se u prosvjedima sve lakše poseže za nasiljem i kako je gotovo potpuno nestalo povjerenje i poštovanje prema čuvarima reda, dakle policiji. O tom raspravlja i njemački parlament na svom zasjedanju ovog četvrtka (19.3.).

Irene Mihalić, zastupnica stranke Zelenih u Bundestagu za DW kaže kako ne misli da će oštrije kazne spriječiti prosvjednike koji su skloni nasilju. Uzroke  nasilja, kaže, treba tražiti negdje drugdje. Ali to pokazuje i s kolikim izazovima je suočena policija kada dođe do takvih razarajućih sukoba. Tu su potrebni izuzetno dobro smišljeni koncepti provođenja zadaće koji u velikoj mjeri trebaju dovesti do deeskalacije. Ali to ne može uvijek uspjeti. Kad govorimo o namjernom razaranju, onda niti najbolja strategija smirivanja stanja ništa ne koristi. Ako sad govorimo o ovim prosvjedima u Frankfurtu i pokretu Blockupy, onda se samo može apelirati na mirne prosvjednike da se jasno distanciraju od onih koji posežu za nasiljem. Policija je izuzetno opterećena brojnim zadaćama. Kad onda dođu i takvi događaji kojih ima sve više i koje mora osiguravati policija kako bi omogućila okupljanje i kako bi se sve provelo u skladu s propisima, onda naravno da imamo problema. Policija naravno treba solidne financije i dovoljno osoblja kako bi ispunila sve zadaće. Ali to nije čarobno sredstvo. Sredstva se ne smiju dijeliti posvuda isto. Ono što policiji doista treba jest da se kritično pogledaju zadaće koje treba ispunjavati. Proteklih godina se policiju zaduživalo uvijek novim zadaćama koje treba ispunjavati.