Home Energetika Iranu ukinute sankcije, čeka se reakcija naftnog tržita

Iranu ukinute sankcije, čeka se reakcija naftnog tržita

by Energypress.net

Buran vikend u kojem su razmjenjeni zatvorenici, ublažene sankcije i potvrđeno da je Teheran ograničio svoj nukleari program pruža SAD-u i Iranu “rijetku” šansu za “novi početak”, izjavili su u nedjelju američki i iranski dužnosnici.

Američki predsjednik Barack Obama i iranski predsjednik Hasan Rohani u odvojenim su izjavama rekli su da vide novu priliku Iranu da obnovi odnose sa Zapadom. “Pružili smo ruke svijetu kao znak prijateljstva i otvorili novo poglavlje u odnosima sa svijetom nakon što smo prevladali sva neprijateljstva, sumnje i planove uperene protiv nas”, rekao je Rohani u priopćenju. Obama je u Bijeloj kući dao sličnu izjavu. “Imate rijetku priliku za novi početak. Morate to iskoristiti”, rekao je Obama obraćajući se mladima iz Irana. “Možemo ovaj svijet učiniti sigurnijim za našu djecu i našu unučad”, dodao je.

Američki predsjednik je pohvalio sve ono što je za vikend učinjeno na ublažavanju napetosti i postignuto na diplomatski način, a istovremeno je dovelo do ograničavanja iranskog nuklearnog programa.

Rohani je u priopćenju istaknuo da je Iran spreman u ropotarnici povijesti ostaviti godine žučnih odnosa sa Zapadom. “Mi nismo opasnost nijednom narodu i vladi. Spremni smo zaštititi Iran, ali mi smo istovremeno i glasnici mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji u i svijetu”, naglasio je. Hvaleći sporazum koji je suzbio iranske nuklearne ambicije, Obama je rekao da je spreman prihvatiti ruku pomirenja. “Ovaj povjesni rezultat postigli smo diplomacijom, bez pokretanja novog rata na Bliskom istoku”, rekao je.

Dodao je da će SAD i dalje pozorno pratiti iranske ambicije u regiji, gdje Teheran podupire pobunjenike u jemenu i režim u Siriji. “Ostajemo čvrsti u protivljenju iranskim pokušajima da destabilizira druge zemlje”, istaknuo je Obama podsjetivši da se nastavljaju sankcije zbog iranskog balističkog programa i stanja ljudski prava u toj zemlji.

U naftaškim krugovima se očekuje da bi Iran nakon ukidanja sankcija do kraja ove godine mogao u izvoz plasirati dodatnih milijun barela siirove nafte na dan. Ta bi nafta došla na već ionako zasićeno tržište na kojemu je ionako do dva milijuna više barela nego li je potražnja. Do dada je Iran prodavao samo Kini, Indiji, Japanu, Turskoj, Siriji i Tajvanu.

Analitičari očekuju da će Iran dodatne količine nafte nastojati prodati uglavnom zemljama južne Europe te će doći do konkurencije sa Rusijom, Saudijskom Arabijom i Irakom, pa je logično očekivati niže cijene. Ipak, troškovi eksploatacije u Irani su nešto veći nego troškovi u Saudijskoj Arabiji te će im trebati dodatnih 100 milijarda dolara investicija.

Related Posts