Iranski sporazum pritisnuo cijene nafte

Cijene barela nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 57 dolara pod utjecajem naznaka mogućeg dodatnog povećanja ionako prekomjerne opskrbe uoči iransko-kineskih razgovora o mogućem većem obujmu prodaje.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 57,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 51,54 dolara. Kina je najveći iranski trgovinski partner i do postroženja sankcija 2012. kupovala je oko polovine ukupnog iranskog izvoza sirove nafte. Nakon što je u Ženevi postignut okvirni sporazum u sporu oko iranskog nuklearnog programa i time naznačeno ukidanje sankcija, iranski su dužnosnici doputovali u Peking gdje će se sastati s najvećim kupcima u toj zemlji, uključujući Unipec i Zhuhai Zhenrong, kazali su dužnosnici za Reuters. Unipec je trgovinska podružnica najveće azijske rafinerije Sinopec a Zhuhai Zhenrong državni trgovac naftom.

Pritom su svjetska tržišta već sada prekomjerno opskrbljena a višak proizvodnje u odnosu na potražnju iznosit će u prvoj polovini godine 1,5 milijuna barela dnevno, procjenjuju analitičari. “Višak u opskrbi velik je, zalihe rastu a sada se otvara i mogućnost povećanja priljeva iranske nafte”, sažima stanje na tržištu Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Dodatni pritisak stvara i procjena Goldman Sachsa da bi cijene trebale ostati niske mjesecima kako bi zakočile američku proizvodnju. U američkoj investicijskoj banci pritom napominju da se s obzirom na prognoze američke proizvodnje u idućoj godini njihova prognoza o cijeni barela od 65 dolara u 2016. čini previsokom.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezin nafte u ponedjeljak iznosila 53,20 dolara, što znači da je porasla 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Agencije)