Home Geopolitika Iranski pregovarači vrlo optimistični glede mogućeg dogovora

Iranski pregovarači vrlo optimistični glede mogućeg dogovora

by admin

Visoki iranski pregovarač na pregovorima o iranskom nuklearnom programu izrazio je u ponedjeljak nadu da će nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila biti dovršen, ali je upozorio da još ima posla i rekao da ne može obećati da će razgovori završiti do utorka navečer, izvijestili su iranski mediji.

“Ne mogu reći mogu li preostala pitanja biti riješena večeras ili sutra navečer. Neka su pitanja još uvijek neriješena i sve dok se ne riješe ne možemo reći da je sporazum postignut”, javila je iranska agencija Tasnim prenoseći riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Abasa Arakčija.

Iranska državna novinska agencija IRNA javila je da je Arakči u svojoj izjavi u Beču dodao da “postoji nada”. Iran i šest velesila – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD – nastoje okončati više od 12 godina dug spor oko iranskog nuklearnog programa sporazumom koji bi ograničio njegove nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija.

Ključna sporna pitanja su UN-ov embargo na oružje Iranu koji Zapad želi zadržati, pristup inspektora vojnim lokacijama u Iranu i odgovori Teherana na pitanja o njegovim prošlim aktivnostima koje bi mogle imati vojne svrhe. Nakon više od dva tjedna maratonskih pregovora, iranski i zapadni dužnosnici kazali su da bi dogovor mogao biti postignut najranije u ponedjeljak do ponoći, što je bio i posljednji postavljeni rok za dogovor.

Related Posts