Iranski nuklearni sporazum nema alternative

 UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je u četvrtak da je protiv toga da se međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu stavi izvan funkcije, osim ako ne postoji dobra alternativa.
Američki predsjednik Donald Trump prijeti povlačenjem iz sporazuma, što je dovelo do diplomatskih tenzija s Iranom ali i s američkim saveznicima koji žele očuvati sporazum. Trump se do 12. svibnja treba izjasniti hoće li SAD ostati u sporazumu.

“Ako jednog dana bude postojao bolji sporazum koji bi ga zamijenio onda u redu, ali ne smijemo ga ukinuti osim u slučaju da imamo dobru alternativu”, rekao je Guterres u intervjuu za BBC Radio 4.

Guterres je rekao kako postoji rizik od rata ako se ne očuva sporazum koji je nazvao “važnom diplomatskom pobjedom”.

Glavni tajnik UN-a reagirao je samo nekoliko dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program te je pozvao Washington da odbaci taj sporazum.

Europski saveznici među kojima Francuska, Velika Britanija i Njemačka u međuvremenu su naglasile da je očuvanje sadašnjeg sporazuma s Iranom najbolji način da se ta zemlja spriječi u razvoju nuklearnog oružja.

Glavni tajnik govorio je i o pitanju Sjeverne Koreje gdje je naglasio da je optimističan, nakon nedavnih diplomatskih poteza Pjongjanga, Seula i Washingtona. “Optimističan sam.. Mislim da sada stvari idu prema smislenim pregovorima”, rekao je u istom intervjuu.

“To je u interesu Sjeverne Koreje koja je drastično pogođena sankcijama, u interesu je Južne Koreje koja treba mir i sigurnost, u interesu je Kine koja je uvijek bila protiv nuklearizirane Sjeverne Koreje ali i željela dobar sigurnosni okvir u regiji, u interesu je SAD-a jer je za SAD denuklearizacija korejskog poluotoka uvijek bila glavni cilj”.

You may also like

0 comments