Zamjenik iranskog ministra za naftu Hosein Zamania rekao je potencijalnim europskim investitorima da Teheran traži strane partnere za naftne i plinske projekte vrijedne 170 milijardi eura do 2020. godine.

Na prvom forumu za privlačenje stranih investicija otkada je Teheran 14. srpnja postigao nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila, Iran je ponudio projekte u rudarstvu, automobilskoj industriji i financijskom sektoru. Ekonomske sankcije uvedene Iranu zbog nuklearnog programa trebale bi biti ukinute u narednim mjesecima. Na dvodnevnoj konferenciji u Beču prisustvuje više od 300 predstavnika europskih kompanija, ali ne i američkih, budući da je Washington uveo sankcije Iranu i mimo nuklearnog programa.

Iran kao zemlja trostruko veća od Francuske ima 80 milijuna ljudi, BDP od oko 400 milijardi dolara, četvrte u svijetu zalihe nafte, druge po veličini zalihe plina i solidnu proizvodnju i poljoprivredu. Zamania je rekao da konferencija ima za cilj “umrežavanje i nalaženje zajedničkih osnova za početak novog partnerstva”, javlja Beta

Related Posts