Home Geopolitika Iran: Snage koje SAD planira u Siriji raspirit će rat

Iran: Snage koje SAD planira u Siriji raspirit će rat

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Iran je u utorak poručio kako će nove snage od 30.000 ljudi koje u Siriji planira SAD raspiriti “plamen rata”, podržavajući time Siriju, Tursku i Rusiju koje se protive tome planu.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]U nedjelju koalicija predvođena SAD-om kazala je kako radi sa svojim saveznicima sirijskim militantima – kurdskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF) kako bi uspostavila snage koje će djelovati duž granice s Turskom i Irakom kao i unutar Sirije.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odgovorio je obećanjem da će skršiti nove snage i izgnati američke snage iz Sirije.[/vc_column][/vc_row] Moćna sirijska saveznica Rusija nazvala je te planove zavjerom kojoj je cilj komadanje Sirije i stavljanje njezina dijela pod američku kontrolu a Turska je snage nazvala “terorističkom vojskom”.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi kazao je kako bi takve snage povećale napetosti u Siriji.

Iran podupire Asada u gotovo sedmogodišnjem ratu protiv pobunjenih snaga i militanata Islamske države, šaljući oružje i vojsku.

“Američka najava novih pograničnih snaga u Siriji očigledno je miješanje u unutarnja pitanja te zemlje”, kazao je Qasemi i pozvao američke snage da odmah napuste Siriju. (Agencije)

Related Posts