Iran smatra Izrael odgovornim za sabotažu

Iranski mediji

Iran je optužio Izrael za sabotažu u ključnom nuklearnom postrojenju Natanz i najavio osvetu za taj čin, prenosi državna televizija riječi iranskog ministra vanjskih poslova. Iranski portal Nournews objavio je da je identificirana osoba koja je uzrokovala nestanak struje u jednoj od proizvodnih hala u podzemnom postrojenju za obogaćivanje uranija.

Poduzete su nužne mjere kako bi se uhitila ta osoba, prenosi taj medij povezan s vlastima, ne otkrivajući više detalja.

Incident se dogodio u vrijeme pokušaja pronalaska diplomatskog rješenja između SAD-a i Irana kako bi se oživio nuklearni sporazum iz 2015. između Teherana i svjetskih sila, kojemu se Izrael snažno protivi, a kojeg je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio prije tri godine.

Iran i svjetske sile prošli su tjedan održali konstruktivne razgovore o spašavanju tog dogovora. Iran je prije tog susreta prekršio dogovorena ograničenja obogaćivanja uranija, a Trump je uveo stroge sankcije nad tom bliskoistočnom državom.

Iranske vlasti incident od nedjelje opisuju kao čin nuklearnog terorizma te ističu kako Teheran zadržava pravo djelovanja protiv njegovih organizatora.

Ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u ponedjeljak je izravno optužio Izrael. Cionisti se žele osvetiti zbog našeg napretka po pitanju ukidanja sankcija. Javno su rekli da to neće dopustiti, no osvetit ćemo se cionistima, rekao je iranski šef diplomacije na državnoj televiziji.

Nekoliko izraelskih medija, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, objavilo je kako je Mossad izveo uspješnu misiju sabotaže u Natanzu, usporivši proces obogaćivanja uranija za nekoliko mjeseci.

Izrael službeno nije komentirao taj slučaj.

You may also like

0 comments