Iran razotkrio američku kibernetičku mrežu

Kontrašpijunaža
Iz Irana su u ponedjeljak rekli kako su razotkrili veliku mrežu kibernetičke špijunaže koju je navodno vodila američka Središnja obavještajna agencija (CIA) te kako je nekoliko američkih špijuna uhićeno u različitim državama kao rezultat ove akcije.

Tenzije između SAD-a i Irana rastu nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka napao dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, ključnoj naftnoj izvoznoj ruti. Iran je zanijekao umiješanost.

“Iranske obavještajne agencije nedavno su razotkrile i raspustile jednu od najkompliciranijih mreža kibernetičke špijunaže CIA-e koja je imala važnu ulogu u operacijama te agencije u brojnim državama”, rekao je u ponedjeljak tajnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti, Ali Shamkhani.

“Informacije o razotkrivenim mrežama podijelili smo sa saveznicima što je dovelo do identifikacije i uhićenja obavještajnih agenata CIA-e”, citirala je Shamkhanija državna televizija IRIB.

Nije rekao koliko je točno agenata CIA-e uhićeno i u kojim zemljama. Shamkhani je, bez detaljnog objašnjenja, rekao kako su neke informacije o slučaju Sjedinjenje Države već objavile, te bi ih Iran sada mogao objaviti radi podizanja javne svijesti o slučaju. Trump je prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te pojačava sankcije kako bi okončao izvoz sirove nafte iz Irana i ugušio tamošnje gospodarstvo.

SAD je razmjestio skupinu nosača zrakoplova i bombardere te objavio planove za slanje 1,500 vojnika na Bliski Istok, čime je dodatno potaknuo strah od sukoba.

You may also like

0 comments